VEZANI TEKST - Masovna tuča u Sarajevu, policija na terenu

Kako su naveli u saopćenju, u 18.40 sati Policijska uprava centar dobila je prijavu o kretanju veće grupa osoba koje nose predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda.

- Odmah po prijavi na teren su upućeni pripadnici PU Centar, PS Stari Grad i jedinice interventne policije. U ulici Šenoina zatečeni su A. H. i F. M. koji su narušili javni red i mir posjedovanjem pirotehničkih sredstava na javnom mjestu, kao i odbijanjem zakonitog naređenja ovlaštenog službenog lica i protiv njih će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka - naveli su iz MUP-a KS.

Prema Zakonu o javnom redu i miru KS, za posjedovanje pirotehnike na javnom mjestu zaprijećene su kazne od 300 do 900 KM, dok su kazne za odbijanje naređenja ovlaštenog lica od 500 do 1.500 KM.

Također, u ulici Maršala Tita zatečeni su F. R., H. Č. i A. H. kojima su uručeni prekršajni nalozi zbog narušavanja javnog reda i mira odbijanjem zakonitog naređenja ovlaštenih službenih lica. Njima također prijete kazne u rasponu od 500 do 1.500 KM.

D. H. i J. A. koji su pronađeni u ulici Kulovića, prema informacijama iz MUP-a KS, bit će uručeni prekršajni nalozi "zbog počinjenog prekršaja iz člana 8. stav 5. tačke a) Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo". Radi se o učestvovanju u tuči, fizičkom napadu, zlostavljanju drugog ili izazivanju tuče, odnosno zlostavljanja ili fizičkog napada na drugog, za što je također zakonom propisano kažnjavanje novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM.