open-navfaktor-logo
search
Veliki Movran
Aktivirao se najviši vodopad u BiH
Veliki Movran je zapravo ogroman sifon u kojem se voda skuplja cijele godine, da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep potpuno ispuni, Movran eksplodirao i bljesnuo pred očima posmatrača
31.10.2018. u 12:02
get url
text

Obilne oborine koje su zadnjih dana zadesile Hercegovinu uzrokovale su pojavljivanje najvišeg vodopada u BiH i regiji. Riječ je o Velikom Movranu, jedinstvenoj atrakciji, udaljenoj svega tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u mjestu Drežnica, malom mjestu između Mostara i Jablanice, koje obiluje netaknutom prirodom od koje zastaje dah.

Vodopad Veliki Movran je najviši vodopad u Bosni i Hercegovini, koji se stropoštava sa litica Čvrsnice u dolinu Drežanke. Po mnogima je visok 584 metra, njegova polazna tačka se nalazi na 1.383 metra nadmorske visine, a završna na 799, dok prema drugim njegova visina iznosi 385 metara. Osim glavnog stuba vode, postoje i manje kaskade i pregibi koji se nazivaju movrančićima.

 

Movran! 29.10.2018.god

Posted by Ramiz Kadrić on Monday, October 29, 2018

Veliki Movran je zapravo ogroman sifon u kojem se voda skuplja cijele godine, da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep potpuno ispuni, Movran eksplodirao i bljesnuo pred očima posmatrača.

 

 

Posted by Ramiz Kadrić on Tuesday, October 30, 2018
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.