open-navfaktor-logo
search
Žestoki kritičar Kremlja
Aleksej Navalni premješten u zatvorsku koloniju udaljenu od Moskve 200 kilometara
Jedan od glavnih kritičara Kremlja, Aleksej Navalni, premješten je u dio Rusije, koji se nalazi 200 kilometara istočno od Moskve, a riječ je o kaznenoj koloniji u kojoj će izdržavati kaznu, saopćila je Komisija za nadzor (ONK) u Moskvi.
28.02.2021. u 17:43
get url
text

- Aleksej Navalni stigao je u rusku kaznenu ustanovu u regiji Vladimir gdje će izdržavati svoju kaznu - stoji u izjavi ONK.

Glavni tajnik Komsije Aleksej Meljnikov za Interfax je kazao da će Navalni, koji je osuđen na dvije i po godine zatvora, najprije neko vrijeme boraviti u karantini, a potom će biti premješten u jednu od kaznenih kolonija u regiji.

Prema izvorima s kojima su kontaktirali novinari agencija TASS i Ria Novosti, Navaljni će ubrzo biti premješten u kaznenu koloniju broj dva koja se nalazi u gradiću Pokrov, u regiji Vladimir u evropskome dijelu Rusije.

Po pisanju ruskih medija u ovome tipu kolonije vrijede "uobičajena pravila", a to znači da su zatvorski uvjeti nešto manje teški nego u ostalim odjelima te da kaznu tamo služi oko 800 zatvorenika.

Takve kaznene kolonije nasljeđe su Sovjetskog Saveza. Većina zatvorskih kazni u današnjoj Rusiji odslužuje se upravo u takvim zarobljeničkim logorima koji su često vrlo udaljeni od svih većih gradova i ostalih sadržaja.

Rad zatvorenika je obavezan, a najčešće je riječ o radionicama za šivanje ili onima u kojima se izrađuje namještaj.

Podsjetimo, rusko pravosuđe prošle sedmice potvrdilo je osuđujuću presudu za 44-godišnjeg ruskog aktivistu zbog slučaja prevare iz 2014. godine koju on, kao i brojne zapadne države i nevladine organizacije smatraju političkom.

Navalni je uhapšen 17. januara po povratku iz Njemačke, gdje je proveo gotovo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja za koje optužuje Kremlj.

Kažnjen je i zbog "klevete", a očekuje ga još nekoliko sudskih procesa.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.