Osnovni sud Brčko distrikta BiH nepravomoćno je osudio Alena Habibovića (43) iz Brčkog na dvije godine zatvora zbog utaje poreza te mu izrekao mjeru oduzimanja imovinske koristi pribavljene tim kaznenim djelom u iznosu od oko 300.000 maraka.

- Tužilaštvo je optužilo Habibovića da je kao osnivač i odgovorna osoba u Delta d.o.o. Brčko, 2002. i 2003. godine, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet proizvoda, pribavio knjigovodstveno-finansijsku dokumentaciju lažno prikazujući da je izvršio veleprodaju raznih proizvoda u vrijednosti od 2.932.799,70 maraka -  izjavilo je u Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Prema optužnici, Habibović je uprkos lažnom prikazivanju daljnjeg toka prometa robe na veliko, radi poreskog oslobađanja, stekao poresku obavezu s obzirom da nije došlo do takvog prometa, nego je tu robu prodavao na crnom tržištu za gotovinu.

Po okončanju sveobuhvatne istrage još jednog slučaja utaje poreza na štetu lokalnog budžeta u velikom iznosu, Tužilaštvo Distrikta je protiv Habibovića podiglo optužnicu za produženo kazneno djelo poreske utaje i dostavilo je nadležnom sudu na daljnji kazneni postupak.

- Izvođenjem dokaza na glavnom pretresu pred Osnovnim sudom Distrikta Tužilaštvo je van svake sumnje dokazalo navode optužnice, te je optuženi oglašen krivim za kazneno djelo poreske utaje. Na ovu presudu optuženi i njegov branilac, te Tužilaštvo Distrikta, kao zastupnik optužbe, mogu izjaviti žalbu - navodi se u saopćenju Tužilaštva.