Federalni ministar unutrašnjih poslova i kandidat SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo na predstojećim izborima Aljoša Čampara u intervjuu za Faktor otvoreno govori o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, navodnim unutarstranačkim sukobima u SDA, napadima Fahrudina Radončića na njega, očekivanjima od Općih izbora...

Dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova preuzeli ste u aprilu 2015. godine. Kako biste ocijenili svoj dosadašnji mandat, šta smatrate najvećim uspjehom, a šta je ono što se možda moglo bolje uraditi?

- To se najbolje vidi po segmentu sigurnosne situacije na području FBiH, koja je na zadovoljavajućem nivou po svim segmentima, sa akcentom na kontinuirani pad kriminaliteta iz godine u godinu. Nismo imali nikakav sigurnosni izazov na koji policijske agencije nisu adekvatno odgovorile. Zasluga je to najviše svih policijskih službenika koji profesionalno rade svoj posao. Imamo najbolje rezultate rada FUP-a od njenog osnivanja. Ponosan sam na prijem novih mladih policajaca, obrazovanih, obučenih, dobro školovanih, koji su prošli detaljnu obuku na našoj Policijskoj akademiji na Vracama, koju smo dodatno unaprijedili u smislu kadrovskog kapaciteta i novih nastavnih planova. Dosta je uloženo u materijalnotehnička sredstva, nabavku nove opreme, izmjene pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, potpisani su novi međunarodni sporazumi sa internacionalnim organizacijama, riješili smo pitanje povoljnijeg načina penzionisanja naših policajaca, koji odlaze u penziju sa najpovoljnijim petogodišnjim prosjekom. Nismo zadovoljni sa velikim brojem saobraćajnih nesreća, nažalost sa smrtnim ishodom. U konstelaciji ovakvih političkih odnosa u koaliciji, mogli smo više uraditi na zakonodavnom planu, ali uvijek su lični, odnosno politički interesi bili ispred općih. To nije dobro.

Dječije bolesti i stranke "jednog lica"

Na predstojećim Općim izborima kandidat ste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo. Kako vidite razvoj Kantona Sarajevo u narednom periodu i šta će biti Vaši prioriteti u tom smislu, ukoliko budete izabrani?

- Osim sjajne izborne platforme SDA za ove Opće izbore pod nazivom "Stabilnost - razvoj - integracije", izrađen je, također detaljan i veoma seriozan, izborni program SDA za Kanton Sarajevo pod nazivom "Pokrenimo Sarajevo zajedno". Glavni grad naše države, koji već ima status popularne evropske metropole, ostat će kroz provođenje ovog programa na tračnicama uspjeha, ali će se tim tračnicama kretati još snažnije, odlučnije. Garancija za to će biti SDA, kao pobjednička stranka u Skupštini Kantona Sarajevo, i naš nosilac liste Semir Efendić, kao budući premijer Kantona Sarajevo. Dakle, SDA je građanima omogućila da već na izborima imaju sliku za koju i kakvu kantonalnu vladu glasaju i to u situaciji kada neki drugi politički subjekti građanima nisu ponudili ni generalni izborni program, a kamoli razrađenu kantonalnu izbornu platformu.

Mi smo u ovom mandatu, gdje je SDA vodila kantonalnu vladu, zabilježili da je Kanton Sarajevo ostvario više prihoda po osnovu PDV-a od cijelog entiteta Republika Srpska. BDP je po glavi stanovnika u Kantonu Sarajevo gotovo duplo veći od BDP-a po glavi stanovnika u RS-u. Prosjećne neto plaće su neuporedivo veće, broj registriranih poslovnih subjekata je na 1.000 stanovnika u Kantonu Sarajevo iznosio 81,8, a u RS-u, također na 1.000 stanovnika, samo 26,1 u 2016. godini. Podaci su, dakle, neumoljivo egzaktni i govore da SDA zna kuda ići i kako stići do progresa, a naveo sam samo manji dio njih. 

U predstojećem mandatu planiramo, mjerama koje su već precizno utvrđene, popraviti i osnažiti funkciju javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo, sistema vodosnabdijevanja, javnu higijenu, čistoću zraka. Planiramo osigurati dodatno saobraćajno rasterećenje, ali i učiniti efikasnijim funkcioniranje sistema zdravstva, obrazovanja, sigurnosti i ukupnih privrednih aktivnosti. Kanton Sarajevo, kao najreprezentativniji dio Bosne i Hercegovine, što je i prirodno zbog glavnog grada naše države, pod vodstvom SDA će povući cijelu državu naprijed. Naša se izborna platforma "Pokrenimo Sarajevo zajedno", između ostalog, i zbog toga zove tako. 

Član ste Predsjedništva SDA i jedna od najprominentnijih ličnosti u toj stranci. No, posljednjih nekoliko godina u javnosti i pojedinim medijima se nerijetko spekulisalo o navodnim unutarstranačkim neslaganjima, naročito nakon što su pojedinci iz SDA osnivali svoje stranke. Kako to komentirate, postoje li sukobljene političke struje unutar SDA?

- Ne sadrži Stranka demokratske akcije samo kao floskulu pojam demokratije u svome nazivu. Ogromna smo mi politička organizacija za bosanskohercegovačke prilike i od svoga osnivanja njegujemo vrijednosti političkog i idejnog pluralizma, čemu nas je naš prvi predsjednik i prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović dobro podučio. U dugoj historiji stranke pojedinci su se od SDA razišli i u najvećem broju slučajeva, nakon izlaska iz stranke, ostvarili su samo epizodne uloge na našem političkom tržištu. Tako će biti i sada, jer se oni ne razilaze samo od SDA, nego i od ideje koju SDA baštini, čuva i razvija, a koju naš narod vidi kao temeljnu za očuvanje svoje autohtonosti i  za očuvanje i jačanje svoje države. 

Odgovor na Vaše pitanje da li postoje sukobljene struje unutar SDA veoma je jednostavan - ne postoje! Ne dozvoljavamo da se Stranci demokratske akcije prišivaju dječije bolesti i patologije prisutne u tzv. "strankama jednog lica", strankama koje liče na mini uzorke totalitarističkih režima. Siguran sam da će Vaši čitaoci prepoznati na koje političke subjekte mislim. Pravo na drugačije mišljenje, što se u SDA od njenog osnivanja njeguje, nije isto što i sukobljene struje. To se dobro zna u strankama koje su masovne i koje su pobjedničke decenijama, a SDA je i masovna i pobjednička stranka gotovo tri decenije.

Vaš rad u protekle četiri godine gotovo svakodnevno je bio na meti kritika Dnevnog avaza i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića. I Vi ste u više navrata reagovali na Radončićeve, kako kažete, "kontinuirane napade" na Vas, ali i članove Vaše porodice. Šta je zapravo pozadina tog dugogodišnjeg sukoba sa Radončićem, jesu li u pitanju neki personalni neraščišćeni odnosi ili nešto drugo?

- Kažu da je za sukob potrebno najmanje dvoje, ali da se Fahrudin Radončić jednog dana probudi i da u njegovom okruženju i u cijeloj državi nema nikoga na koga bi obrušio svoje frustracije, siguran sam da bi se pred ogledalom posvađao sa samim sobom. Jednostavnom analizom se može utvrditi da Fahrudin Radončić i njegov pamflet kojem je "konsultant"  svojim napadima ciljaju na tri stvari - ili napadaju vrijedne pojedince, ili napadaju ljude koji predstavljaju organe države, posebno organe za provođenje zakona, ili napadaju kombinaciju to dvoje. Da je neko drugi, umjesto mene, bio na poziciji ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine u protekle četiri godine, siguran sam da bi Fahrudin Radončić tim bezočnim pijačnim lažima napadao i tu drugu osobu. To, dakle, govori da je Fahrudin Radončić kontinuirano u sukobu jedino sa zakonom. Da se ne zavaravamo, to naš narod odlično vidi i zna. Osim ove opaske i upozoravanja na pošast njegovog političkog djelovanja, te na trovanje naše javnosti od strane njegovog nepismenog pamfleta, ja nemam šta drugo dodati. Zaista mi je ponižavajuće da na bilo koji način dolazim u dodir sa tom skandalozno kratkom Radončićevom etikom, njegovim miljeom i okruženjem.

Radončić je jedan od protivkandidata Šefiku Džaferoviću za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Očekujete li da će biti neizvjesna borba za tu poziciju?

- Ni slučajno, tu ima samo izvjesnosti - Šefik Džaferović će biti član Predsjedništva BiH ispred bošnjačkog naroda. Kolega Džaferović bi to bio i u mnogo jačoj protivničkoj kombinaciji, a kamoli u ovoj, gdje je u utrci sa Radončićem koji će po treći put ostati kratkih rukava, odnosno biti gubitnik, te u utrci u kojoj prekoputa ima bljedunjavog Denisa Bećirovića. 

Zašto je pobjeda Šefika Džaferovića izvjesna? Zato što narod poznaje njegove kvalitete kao dugogodišnjeg važnog kadra SDA, odanog našoj i narodnoj ideji. Zato što se u ovome veoma kompleksnom političkom i ustavno-pravnom konglomeratu sjajno snalazi, što je pokazao i dokazao nebrojeno puta. Zato što Bošnjaci neće dopustiti da se ni za milimetar priđe nečijim snovima - razgradnji države kroz trojac Dodik - Čović - Radončić u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Koliko je samo puta Radončić komplimentirao Čoviću ili gostovao na Dodikovoj režimskoj RTRS u namještenim intervjuima?! Šefik Džaferović će biti član Predsjedništva BiH i zbog toga što građani neće dopustiti da u Predsjedništvu države za svoga predstavnika imaju Bećirovića, koji misli da je predsjednička fotelja samo baršun na koji je navikao, te da se do nje dolazi smiješno ispraznim floskulama bez ikakvog pokrića u stvarnosti.

Posljednjih mjeseci sve češće se govori o navodnom utjecaju stranaca na izbore u BiH – s jedne strane, tu je Milorad Dodik koji tvrdi da Britanci i Amerikanci "namještaju" izbore, s druge strane, mnogi političari u Federaciji kritikuju ruski utjecaj u RS-u... I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da posjeduje "frapantne dokaze" o miješanju pojedinih stranih ambasada u izborni proces u BiH. Kako to komentirate i koliko su zaista realni navodi da nam stranci ovdje kroje sudbinu?

- Sjećam se vremena kada je nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown zaista politički "krojio" sudbinu u našoj državi i to nikako ne vidim sada, zapravo ne vidim to u više proteklih godina. Nema, dakle, Milorad Dodik problem sa uplitanjem stranaca u izborni proces, on ima ogroman problem sa svojim narodom na banjalučkom Trgu Krajine koji već mjesecima glasno poručuje da ga više neće zbog ubistava mladića po Banjoj Luci, zbog kriminalnog režima, zbog korupcije, nezaposlenosti, najsiromašnijeg penzionera na tlu Evrope, jednom riječju - zbog ugrožene lične sigurnosti i opstanka na više polja. Šta bi Milorad Dodik u toj situaciji nego da "izmišlja vještice" koje treba progoniti, a to je recept koji primjenjuje po ko zna koji put. Vidjet ćemo na kojem je nivou svijest naroda koji Dodik želi i dalje predstavljati, vidjet ćemo kolika je to kritička masa. S druge strane, čujem da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dolazi u Bosnu i Hercegovinu dan pred izbornu šutnju i naravno da će se susresti sa Dodikom i više ljudi iz SNSD-a na funkcijama u entitetu. Vašim čitaocima ostavljam da zaključe ko se i na koji način ovdje pokušava umiješati u izborni rezultat. 

Ono što ja imam za poručiti jeste da je RS dio države Bosne i Hercegovine, da tog entiteta nema bez Bosne i Hercegovine i da SDA izbliza prati šta se na tom dijelu naše države dešava. Nikakvo orgijanje otvorenih ili sofisticiranih secesionističkih priča, dolazile one iz Dodikovih, Vučićevih ili nekakvih "ruskih usta", nećemo dozvoliti. Dodiku, u međuvremenu, savjetujem da se pozabavi svojim problemom na Trgu Krajine, a Vučiću da rješava problem sa Kosovom. Nek' nam ga ne izvozi ovdje, jer mu neće uspjeti!

Jesu li bh. političari danas sposobni da sami vode državu ili je ovdje i dalje neophodno prisustvo međunarodne zajednice, odnosno OHR-a?

- Preformulirao bih Vaše pitanje na način da li su svi politički subjekti u Bosni i Hercegovini sposobni da, oslanjajući se isključivo na vlastite snage, vode državu, te da li su svi bh. političari sposobni da sami vode državu, bez upliva međunarodne zajednice? Odgovor je ne, iz više razloga. Prvo, svi politički subjekti u našoj državi, a tako i vodeće ličnosti u njima, nemaju bazičnu ljubav prema vlastitoj domovini, ne ponašaju se državotvorno, pa bi tako državu cijepali i pripajali njene dijelove susjednim državama. To je otvoren politički cilj Milorada Dodika i ne vidim da postoji mogućnost da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu i da se taj mandat ugasi sve dok u ovoj državi egzistiraju tako destruktivne ideje i politički projekti. Ulogu OHR-a i generalno međunarodne zajednice, između ostalog, shvatam i kao garanciju da se ovako destruktivne ideje otvoreno ne šire i na neke druge političke projekte. Milorad Dodik je i zato na američkoj crnoj listi i, kao takav, politički izoliran za cijeli Zapad. Drugo, ustav naše države crpi svoj legitimitet iz međunarodnog sporazuma, čiji je dio, i dok god postoje garanti tog sporazuma, a znamo da su to velike sile, u Bosni i Hercegovini se neće moći nekontrolirano i bez sankcija krojiti politika koja prijeti miru koji je u našoj državi uspostavljen tim međunarodnim sporazumom. Čitaoci znaju za famozne uvjete za zatvaranje OHR-a, koji su postavljeni baš negdje u vrijeme kada se desio zamor međunarodne zajednice u vezi sa Bosnom i Hercegovinom. Od tada do danas imamo status quo u tom segmentu i ne vidim da će ti uvjeti biti ispunjeni prije nego što naša država postane članica NATO saveza i punopravna članica Evropske unije. Mislim da je to svima jasno. 

Ne znam zašto se taj "zamor" međunarodne zajednice u vezi sa Bosnom i Hercegovinom desio prije nego što je rad na ključnim stvarima u našoj državi bio završen. O tome je u više navrata govorio nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Izrazio je žaljenje što je stvari u Bosni i Hercegovini ostavio nezavršenima, odnosno što nije imao vremena da ih završi. 

Mi, dakle, u Bosni i Hercegovini imamo izrazito državotvorne političke projekte kakav je SDA od njenog osnivanja do danas, te izrazito antidržavne projekte, kakav je SNSD. Naše je da svojom odlučnošću, istrajnošću, mudrošću i diplomatskom vještinom eliminiramo takve antidržavne ideje sa političkog prostora Bosne i Hercegovine. Taj zadatak je težak, jer on nije postao sa Miloradom Dodikom, on je danas nastavljač artikuliranja te destruktivne ideje. Taj zadatak SDA ispunjava od agresije na našu državu do danas. Očekujem da ćemo ga u potpunosti ispuniti pristupanjem naše države NATO-u i Evropskoj uniji. 

Isprazno sijanje straha

"Zapaljiva" retorika obilježila je i ovu predizbornu kampanju, zaoštreni su međunacionalni odnosi, često se spominje čak i raspad BiH, otcjepljenje RS-a... Trebaju li bh. građani strahovati za svoju budućnost?

- Bit ću decidan u odgovoru na ovo pitanje. Ne, građani ne trebaju strahovati za svoju budućnost jer je kreatorima secesionističkih politika u BiH jasno da su njihovi pokušaji unaprijed osuđeni na propast pa im još jedino preostaje pokušaj sijanja straha. Jasno je da se takve priče umnožavaju u svakoj predizbornoj kampanji i da imaju dva cilja - prvi, da se sa pitanja o ekonomskom urušavanju entiteta Republika Srpska birači prebace na teren artikulacije mržnje i netrpeljivosti, što je izgleda priča u kojoj se Dodik još jedino i snalazi, i drugi, da se tim psihološkim oblikom sukoba, odnosno sijanja straha, pokuša izmoriti bošnjačko biće, ali i biće svih onih kojima je Bosna i Hercegovina na srcu. To su pucnji u prazno, ali na njih treba svaki put odlučno odgovarati, jer ne treba dopustiti da se odomaće u javnom diskursu i postanu nešto što je "normalno". Upravo je zbog toga jedan od ključnih ciljeva SDA iz izborne platforme za ove Opće izbore, i to prvi, podizanje državotvorne svijesti, nacionalnog ponosa i snage društvene zajednice. Kao i u gotovo tri posljednje decenije djelovanja SDA uz narod i naroda uz SDA, ostvarit ćemo i ovaj cilj, odnosno nećemo dopustiti da se zaboravi njegova važnost. 

Šta očekujete od predstojećih izbora i šta je to što SDA može ponuditi građanima u naredne četiri godine?

- Narod bira SDA, jer je njegovo političko biće sraslo sa idejama Stranke demokratske akcije. To su ideje slobode i uključivanja, a ne sile i isključivanja, pa se u njima pronalaze i sve bosanskogercegovačke patriote. Zato je SDA pobjednička stranka i zato će biti pobjednička stranka i na ovim izborima.

Nastavit ćemo jačati i razvijati državu da bismo je, do kraja predstojećeg mandata, odnosno do kraja 2022. godine, učinili članicom NATO saveza i kredibilnim kandidatom za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, kako je to i zacrtano našom izbornom platformom. To znači da ćemo beskompromisno insistirati na jačanju države u kojoj vlada pravo, gdje su korupcija i kriminal prezrene i strogo kažnjive društvene anomalije. Hoćemo graditi i hoćemo biti snažan zamajac za ostvarenje još boljih rezultata u privredi, kako bi se stvorile pretpostavke za solidan životni standard svih naših građana. Učinit ćemo sve da se naša država podmlađuje, da potrebe mladića i djevojaka koji u Bosni i Hercegovini planiraju budućnost budu presudne u donošenju političkih odluka. Bosna i Hercegovina je stvorena da bude zemlja pomirenih naroda i zadovoljnih ljudi i SDA nikada neće odustati od predanog rada na postizanju tog cilja.