open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Američka ambasada u BiH podržala odluku CIK-a u poništenju izbora u Srebrenici i Doboju
Američka ambasada u BiH podržala je odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH u odluci da poništi izbore na 26 redovnih biračkih mjesta i 2 biračka mjesta u odsustvu u Srebrenici za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, održanih 15. novembra prošle godine.
22.01.2021. u 17:31
get url
text

Podržali su i odluku da ponište izbore održane na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

- U potpunosti podržavamo CIK i naporei za provođenje izbornog zakona i istraživanje svih nepravilnosti dokumentovanih u Srebrenici, Doboju i bilo gdje. Njihova uloga je vitalna u osiguravanju povjerenja građana u izborni proces i prebrojavanje glasova. Politički lideri s legitimnom zabrinutošću zbog integriteta izbornog sistema trebali bi podržati poboljšanja zdravog razuma detaljno opisane u preporukama ODIHR-a i Venecijanske komisije, umjesto da potkopavaju legitimitet institucija BiH. Ne može biti mjesta za podijeljeni govor mržnje ili lične napade na javne zvaničnike. Pozivamo političke vođe da se uključe u civilizirani dijalog i promoviraju toleranciju i poštovanje i da preuzmu odgovornost za unapređenje reformi integriteta izbora 2021. – istakli su iz Američke ambasade na Twitter nalogu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.