Američka obavještajna zajednica službeno je u petak okrivila saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana za stravično ubistvo kolumniste Washington Posta. U izvještaju, koji su sastavile Centralna obavještajna agencija (CIA), Nacionalna obavještajna uprava (DNI) i druge obavještajne organizacije, zaključeno je da je Salman odobrio ubistvo Khashoggija u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u oktobru 2018.

Američka Nacionalna obavještajna uprava (DNI) objavila je izvještaj koji je pripremljen 2018. godine, ali administracija Donalda Trumpa nije ga javno objavila. U izvještaju, koji su dale relevantne obavještajne agencije, posebno Centralna obavještajna agencija (CIA), navedeno je da je osoba koja je odobrila ubistvo Khashoggija, saudijski prijestolonasljednik.

- Ovu procjenu zasnivamo na prijestolonasljednikovom nadzoru nad donošenjem odluka u Kraljevini i njegovoj podršci za korištenje nasilnih mjera za ućutkivanje neistomišljenika u inostranstvu, uključujući Khashoggija - kaže se u izvještaju.

Novinar "The Washington Posta" Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I američka Centralna obavještajna agencija (CIA) je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima američkog Kongresa.