U saopćenju koje je ova organizacija objavila u srijedu, podsjeća se kako je u julu ove godine tadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko "na odgovarajući način" izmijenio Krivični zakon BiH, nametnuvši kazne za one koji poriču genocid.

- Ova mjera, namijenjena sankcioniranju onih koji bi poricali holokaust ili druge genocide, poput onoga koji je zadesio bh. muslimane tokom jugoslovenskih ratova, u skladu je sa zakonodavstvom mnogih drugih evropskih država - poručuju iz ove organizacije sa sjedištem u New Yorku.

Upozoravaju kako su se posljednjih dana "hrvatski i srpski nacionalistički lideri u BiH" udružili kako bi uklonili ove mjere iz Krivičnog zakona, te ističu kako bi takva mjera bila opasna.

- Američki jevrejski komitet, svjestan pravnih tradicija u Evropi i Sjedinjenim Državama, to smatra pogrešnom i opasnom mjerom koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili narušavanju etničke ravnoteže zemlje koja je na snazi od Dejtonskog soprazuma - navodi se u saopćenju.