- Sretan Božić! P.S. Djedice, donesi nam municiju - napisao je na Twitteru uz objavljenu fotografiju republikanski kongresmen Thomas Massie iz savezne države Kentucky.

Ethan Crumbley (15) u utorak je pucnjevima iz poluautomatskog pištolja usmrtio četvero učenika srednje škole u Oxfordu, malom gradu u Michiganu. Još šest đaka i nastavnik su ranjeni, a događaj je iznova potaknuo žestoke rasprave o sigurnosti u školi, kontroli oružja i pravu na posjedovanje oružja.

Njegovi roditelji, James i Jennifer Crumbley, uhapšeni su nakon što su istražitelji u petak podigli tužbu protiv njih zbog ubistva iz nehata. Roditelji su uhapšeni nakon potjere, izjasnili su se da nisu krivi po četiri tačke optužnice, a tužiteljica je za svakog odredila po 500 hiljada dolara jamčevine, piše Hina.

Naime, navodno su nedavno sinu kupili oružje kao božićni poklon te su ignorirali znakove da bi mogao uslijediti masakr. Ethan je tako objavio fotografije s pištoljem na društvenim mrežama, napisavši "upravo sam dobio novu ljepoticu".

Massie je, pak, objavio fotografiju sebe i šest drugih osoba na kojoj drže vatreno oružje nalik na mašinku M60, poluautomatsku pušku AR-15 i pušku Thompson.

Neka poluautomatska oružja izrađena su tako da izgledaju gotovo identično automatskom oružju poput mašinki. Prema američkom zakonu, oružje poput mašinki ograničeno je na vojsku, policiju i civile koji su dobili posebne dozvole za oružje proizvedeno prije maja 1986. godine, piše Reuters.

Massiev voditelj kampanje Jonathan van Norman trenutno nije odgovorio na zahtjev za komentar objave. Objavu je, među ostalima, osudio i demokratski kongresmen iz Kentuckyja John Yarmuth.