open-navfaktor-logo
search
Mračna slika
Američki obavještajci misle da postoje tri scenarija za kraj ruske agresije u Ukrajini
Ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje želi zauzeti veći dio Ukrajine, ali njegove su snage toliko iscrpljene borbama da u bliskoj budućnosti vjerovatno mogu samo postupno napredovati, rekla je u srijedu čelnica američkih obavještajnih službi.
30.06.2022. u 08:11
get url
text

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines, izlažući trenutnu procjenu američkih obavještajnih službi o ratu koji traje više od četiri mjeseca, rekla je da je konsenzus američkih obavještajnih agencija da će se on nastaviti još "dugo vrijeme".

- Ukratko, slika je i dalje prilično mračna, a stav Rusije prema Zapadu postaje sve tvrđi - rekla je Haines na konferenciji ministarstva trgovine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ove je sedmice rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu i drugim čelnicima grupe G7 da želi da se rat završi do kraja godine.

No komentari Avril Haines sugeriraju da milijarde dolara modernog oružja koje Sjedinjene Američke Države i druge zemlje isporučuju ukrajinskim snagama možda neće omogućiti da one u skorije vrijeme preokrenu stanje.

Rekla je da Putin i dalje namjerava zauzeti veći dio Ukrajine iako su ukrajinske snage u februaru odbile pokušaj Rusije da zauzme glavni grad Kijev, prisiljavajući Moskvu da reducira svoj cilj na zauzimanje cijele istočne regije Donbas.

- Mislimo da zapravo ima iste političke ciljeve kao i ranije, što znači da želi zauzeti veći dio Ukrajine - rekla je Haines.

Ruske su snage, međutim, toliko oslabljene u više od četiri mjeseca borbe da je malo vjerovatno da će u skorije vrijeme postići Putinov cilj, rekla je Haines u svojoj prvoj javnoj ocjeni rata od maja.

- Uočavamo nepovezanost između Putinovih kratkoročnih vojnih ciljeva na ovom području i sposobnosti njegove vojske, svojevrsnu neusklađenost između njegovih ambicija i onoga što vojska može postići - rekla je.

Haines je rekla da američke obavještajne agencije vide tri moguća scenarija, a najvjerovatniji je žestoki sukob u kojem ruske snage ostvaruju postupne dobitke, bez proboja.

Drugi scenariji su veliki ruski proboj ili uspješna ukrajinska stabilizacija ratišta uz postizanje manjih napredovanja, možda u blizini grada Hersona pod kontrolom Rusije i drugim područjima južne Ukrajine.

Rusiji će trebati godine da obnovi svoje snage, ocijenila je.

- Tokom ovog perioda očekujemo da će se više oslanjati na asimetrična sredstva koja imaju, kao što su kiber-napadi, kontrolu energenata, čak i nuklearna oružja kako bi pokušali upravljati stanjem i projicirati moć i utjecaj na globalnom nivou - rekla je Haines.

- U međuvremenu, malo je vjerovatno da će ruske trupe moći voditi više operacija istovremeno - nastavila je.

Putinov prioritet je sada osvajanje u regiji Donbasa i slom ukrajinskih snaga, što će, procjenjuje Moskva,"prouzročiti slabljenje otpora iznutra", rekla je Haines, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.