open-navfaktor-logo
search
Vojno rasulo
Analitičari tvrde da Putin promjenom komandanta signalizira nestrpljenje zbog rata u Ukrajini
Potez predsjednika Vladimira Putina da smijeni svog glavnog komandanta u Ukrajini znak je vojnog rasula i njegovog rastućeg nestrpljenja u ratu u kojem Rusija ne pobjeđuje, kažu analitičari. 
12.01.2023. u 21:21
get url
text

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopćilo je u srijedu da je ponovno smijenilo svog glavnog komandanta u Ukrajini, postavljajući Valerija Gerasimova za načelnika Združenih vojnih snaga zaduženih za "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Njegov prethodnik, Sergej Surovikin, veteran moskovskih ratova od sovjetske invazije na Afganistan, postat će Gerasimovljev zamjenik, radeći zajedno s još dva generala, rečeno je.

Ruski i zapadni promatrači rekli su da je ovaj potez znak da je Putin postao ogorčen ukrajinskim otporom, ali i nedostacima u ruskom vojnom zapovjedništvu koje se suočava s teškim zahtjevima koji bi mogli uključivati pokretanje moguće velike ofanzive za nekoliko sedmica.

To što je Putin svejedno imenovao pokazuje da "stvari ne idu po planu", rekao je odbrambeni analitičar iz Moskve, govoreći za AFP pod uslovom anonimnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.