open-navfaktor-logo
search
Veliki propusti
Analiza New York Timesa: Zašto ginu ruski generali i koja je Putinova strateška greška u Ukrajini?
Rusija vodi rat protiv Ukrajine, ali nema centralnu komandu na terenu koja će donositi odluke, kažu američki zvaničnici koji su analizirali sukob koji traje pet sedmica.
01.04.2022. u 18:49
get url
text

Centralizirani pristup ratu u stvari je objašnjenje zašto ruski napori nisu urodili plodom protiv, tvrđeg nego što se očekivalo, ukrajinskog otpora.

Nema vojne komande

Nedostatak jedinstvenog vojnog rukovodstva u Ukrajini znači da ruske zračne, pješadijske i pomorske jedinice nisu sinhronizirane. Njihova raštimana kampanja na terenu je pogođena lošom logistikom, opadajućim moralom i između 7.000 i 15.000 mrtvih, kažu viši američki zvaničnici i nezavisni analitičari, piše New York Times.

Sve to je doprinijelo da najmanje sedam ruskih generala bude ubijeno, jer su visoki oficiri prinuđeni da idu na prve linije fronta da bi riješili taktičke probleme, koje bi zapadne vojske prepustile nižim oficirima ili iskusnijem osoblju.

Viši američki zvaničnik rekao je da NATO i obavještajna zajednica sedmicama čekaju da se pojavi ruski vojni komandanat. Niko se nije pojavio, pa zapadni zvaničnici smatraju da su oni koji donose odluke daleko od borbe, u Moskvi, i to ministar odbrane Sergej Šjogu, general Valerij Gerasimov i čak predsjednik Vladimir Putin.

U srijedu je zvaničnik Bidenove administracije citirao dokument američkih obavještajaca, s kojeg je skinuta oznaka tajnosti, u kojem se kaže da je Putin pogrešno informiran od svojih savjetnika o problemima ruske vojske. Tu se navodi da tenzija između Putina i Šjogua raste.

Rusi su ove navodi odbacili , a Kremlj ih je označio kao "potpuno nerazumijevanje" situacije koje može imati "loše posljedice".

Teško je voditi rat s udaljenosti od 500 milja, kažu američki vojni izvori. Sama udaljenost, kažu, može dovesti do loše komunikacije među trupama koje se bore, dok se planovi crtaju u Moskvi. Umjesto da pojednostavi proces, Rusija je kreirala mašineriju koja ne može da se prilagodi ukrajinskom otporu.

Princip je da Moskva prenosi upute genralima na vojnom polju, koji slijede te instrukcije i prenose ih trupama bez obzira šta se na terenu trenutno dešava.

- To se vidi na greškama koje oni prave - kaže general u penziji Wesley Clark, nekadašnji komandant NATO snaga u Evropi.

Uništen brod

Prošle sedmice Ukrajinci su raznijeli ruski ratni brod Orsk, koji je pristao na jugu Ukrajine. O tom incidentu Clark kaže: "Ko bi bio toliko lud da uplovi brodom u luku, a da prije toga nije osigurao područje?".

Oni koji su poslali Orsk u luku nisu vodili računa o opasnostima i to pokazuje da odluke dolaze s vrha i da ih niko ne preispituje, kažu izvori NY Timesa. Trupe na terenu nemaju ovlasti da iskažu mane strategije, koje su očite.

- Ne vidim koherentnu organizacionu strukturu koja bi bila očekivana, s obzirom na mjesece vježbi i moguće, još dužeg perioda planiranja, prije invazije - kaže penzionisani general David Petraeus, koji je bio na čelu američke vojne komande u Iraku i Afganistanu.

U američkoj vojnoj komandnoj strukturi, general s četiri zvjezdice bi koordinirao sve podređene zračne, pješadijske i pomorske snage, kao i specijalne operacije i cyber operacije. Vojna operacija bi imala glavni cilj, centar gravitacije, s operacijama koje podržavaju taj cilj.

Putinova odluka da u Mariupolj pošalje čečenskog vođu Ramazana Kadirova, da proslavi pobjedu, iako grad nije pao, pokazuje da Putin vjeruje da je najveća bitka ona u inormacijama, kaže Andrej Soldatov, ekspert za ruske sigurnosne snage.

Ruska vojska je u rat uključila skoro pola svojih snaga, uključujući i elitne jedinice. Moskva sada traži pojačanja van Rusije, uključujući Gruziju, kao i plaćenike poput grupe Wagner, privatne vojske. Putin je pozvao i 134 hiljade regruta.

- Izgleda da nemaju jasan koncept o tome koliko snaga će biti potrebno da se poraze ukrajinske vojne snage i teritorijalna odbrana u urbanom terenu i da odluče šta će zadržati, a šta uništiti - kaže Jeffrey J. Schloesser, general s dvije zvjezdice u penziji, koji je komandovao američkim trupama na istoku Afganistana. "Stotine hiljada ili više ruskih trupa bi bilo potrebno za to", zaključio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.