Od 13. do 20. augusta, publika će ponovo moći uživati u festivalskoj čaroliji i najboljim filmskim ostvarenjima iz naše zemlje, regiona, ali i cijelog svijeta.

Koji će film otvoriti ovogodišnje izdanje SFF-a, još nije poznato, a naslućuje se da bi to mogao biti "Quo Vadis, Aida?" Jasmile Žbanić, koji je, podsjetimo, bio u nominaciji pet najboljih za prestižnu nagradu Oscar.

Pripreme za festival traju cijelu godinu, a za razliku od prošlogodišnjeg, kada je zbog pandemije koronavirusa bio premješten u online format, ove godine, ako situacija ostane nepromijenjena, festival će se vratiti publici, odnosno pred publiku.

- Radujemo se 27. Sarajevo Film Festivalu, koji će se održati od 13. do 20. augusta 2021. Za razliku od prošle godine kada je zbog pandemije održan u potpuno online formatu, ove godine se radujemo susretu uživo s publikom, gostima i filmskim profesionalcima, naravno u mjeri u kojoj to bude dozvoljavala zdravstvena situacija. Sve pozitivno što smo naučili nastavit ćemo primijenjivati, ali živi susret s publikom i atmosfera koju Festival donosi je nezamjenjiva. Radujemo se danima festivala i povratku publike uživo na Sarajevo Film Festival - kazala je PR Festivala Andrijana Copf. 

Ističe da su u toku prijave za petnaesto izdanje Talents Sarajevo, a poziv je otvoren do 30. juna.

- Sarajevo Film Festival poziva talentovane filmaše i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na petnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod tematskim naslovom "Brave". Od 13. do 20. augusta Talents Sarajevo će okupiti perspektivne reditelje, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske - kazala je Copf i dodala:

- Ovogodišnja tema "Brave" problematizira činjenicu da ni svijet filma nije imun na razne oblike nejednakosti, diskriminacije i zloupotrebe moći. Ti mračni aspekti filmske industrije dugo su bili ignorisani, ili čak prešutno prihvaćeni kao njeni neizbježni i prirodni elementi. Dok mnogi filmaši nastavljaju hrabro upozoravati na društvene probleme, sistemski problemi unutar same filmske industrije često ostaju izvan fokusa njihove kritike. Ovogodišnjim izdanjem Talents Sarajevo želi odati priznanje za hrabrost upravo onim filmašima i inicijativama koji su pokazali da su te dvije kritike neodvojive, te su se suprotstavili zloupotrebi moći u svijetu filma.