VEZANI TEKST - Unuk traži ko je počinilac: Mladić objavio fotografiju kako čuči na mezaru, uz poruku "gazi po balijama"

Nekoliko sati nakon Gostine objave na Facebooku se oglasio Romeo Biokšić koji je naveo da se radi o njegovom maloljetnom sinu. 

Danas je Gosto ponovo objavio fotografije uz poruku da je Romeo Biokšić sa sinom Sandrom došao na mezar njegove nane. Gostin status prenosimo u cjelosti. 

- Dragi prijatelji, sugrađani i zemljaci… Jučer sam zatražio vašu pomoć u pronalasku osobe koja se slikala na mezarju moje nene Hurije, u čučećem položaju sa natpisom "gazi balije". Vašu podršku i pomoć u pronalasku te osobe dobio sam i više od očekivanog. Ujedno, zamolio sam da se ljudi suzdrže od bilo kakvih neprimjerenih komentara i provokacija, poziva na linč i sl. te izuzimajući našu porodicu od takvih radnji, koje su vrlo moguće i izvjesne ovdje i danas, u našeme gradu i državi koji je, možda u cijeloj BiH, propatio najviše u proteklom ratu.

Počinilac ovog gnusnog, neljudskog i sramnog čina je Sandro Biokšić, sin Romea Biokšića, iz Mostara, Splitska 22 koji je odmah prijavljen nadležnom MUP-u radi počinjenja krivičnog djela iz čl. 163. KZ F BIH-izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

VEZANI TEKST - Oglasio se otac mladića koji čuči na mezaru uz poruku "gazi po balijama"

Odmah nakon objave i saznanja o osobi počinioca, javio mi se direktno otac imenovanog počinioca, Romeo Biokšić, te uputio ujedno i javno izvinjenje, ne samo mojoj porodici, nego i cijelom bošnjačkom narodu, uz duboko žaljenje radi postupaka svoga sina. To izvinjenje, sa svojim sadržajem, načinom i brzinom svoje pojave u javnosti, putem svih društvenih medija, uzrokovao je dodatni šok i traumu u mojoj porodici jer se takvo nešto prvi puta dešava u Mostaru, poslije brojnih nemilih i strašnih događaja, počev od završetka ratnih sukoba do danas.

Danas su Romeo Biokšić i njegov sin Sandro Biokšić (počinilac) sa buketom cvijeća i uz "ponizno izvinjenje" oskrnavljenom mezarju (grobu) moje nene Hurije, pristupili lično kako bi se javno i još jedanput izvinuli prvenstveno umrloj neni Huriji, njenoj porodici i potomcima ali i cijelom bošnjačkom, muslimanskom narodu Raštana i Bošnjacima generalno.

Duboko šokirani i zatečeni gnusnim činom maloljetne osobe, suočeni sa teškim posljedicama po zdravlje naše najuže porodice te na molbu porodice Biokšić, da dođu, poklone se žrtvi ovog necivilizacijskog čina i još jedanput-upute javno izvinjenje i žaljenje radi učinjenog, kao ljudi, vjernici i sugrađani-u konačnici, danas smo zajedno došli na mjesto izvršenja ovog krivičnog djela.

Imajući u vidu opšte stanje našega društva i ukupna dešavanja u svijetu, ne tako dalekom od nas kao i događajima koji su iza nas, u najboljim interesima naše djece i našega grada, a naročito po preporuci Islamske zajednice grada Mostara, ovim putem obavještavam javnost da moja oštećena porodica prihvata izvinjenje kao ljudski, normalan i moralan čin i kao jedino što porodica Biokšić danas i može učiniti sa svoje strane. Prijava je podnesena, izvinjenje sa lica mjesta je upućeno i najiskrenije molimo Svevišnjega Boga da se ovo zlo završi na tome. Hvala svima na ljudskom razumijevanju i podršci! - napisao je Gosto.