open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Angela Merkel otkrila u čemu želi uživati nakon političke karijere
Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da 2021. godine, kada ističe mandat sadašnje vlade, namjerava napustiti politiku
19.07.2019. u 18:58
get url
text

Njemačka kancelarka Angela Merkel na tradicionalnoj ljetnoj konferenciji za novinare izjavila je da razumije da su ljudi zainteresovani za njeno zdravstveno stanje nakon što se u posljednje vrijeme nekoliko puta tresla u javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji u Berlinu, istakla je da, uprkos tremorima, i dalje bez problema može obavljati dužnost kancelarke.

-"Meni je moje zdravlje i u privatnom životu vrlo važno - rekla je Merkel te dodala da se osjeća dobro, napominjući da 2021. godine, kada ističe mandat sadašnje vlade, namjerava napustiti politiku.

-Ali onda ću, nadam se, voditi jedan drugi život koji želim provesti u zdravlju - rekla je njemačka kancelarka koja je u srijedu napunila 65 godina.

Komentarišući globalna dešavanja, osudila je rasističke komentare američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je demokratskim zastupnicama kazao da bi se trebale "vratiti" odakle su i došle.

-To je nešto što šteti snazi SAD-a. U potpunosti se distanciram od tih izjava i u potpunosti se solidarišem s napadnutim ženama - rekla je Merkel.

Osvrnula se i na izbor nove predsjednice Evropske komisije, donedavno njemačke ministrice odbrane Ursule von der Leyen, te rekla da je ona "dobro rješenje" za Evropu. Podržala je i dolazak predsjednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer na njeno mjesto.

-Kramp-Karrenbauer je iskusna političarka, a svojom funkcijom na čelu CDU-a daje ministarskoj poziciji potrebnu težinu - dodala je Merkel.

Izrazila je zabrinutost zbog tenzija između Irana i SAD-a u zaljevskom regionu, dodajući da je potrebno iskoristiti sve diplomatske mogućnosti kako bi se riješila kriza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.