open-navfaktor-logo
search
Njemačka kancelarka
Angela Merkel uputila poruku muslimanima: Provedite ramazan u zdravlju i blagostanju
Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je poruku povodom mjeseca ramazana, u kojoj je svim pripadnicima muslimanske vjeroispovjesti poželjela da ga provedu u zdravlju i blagostanju.
23.04.2020. u 19:51
get url
text

Merkel je putem Twittera podijelila ramazansku poruku, a njen tekst na arapskom i turskom također je podijelio glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

- Dragi muslimani, upućujem vam iskren pozdrav povodom početka mjeseca ramazana - napisala je Merkel, poručivši kako je ramazan vrijeme razmišljanja, vrijeme kada se čovjek okreće drugim ljudima, posebno onima u stanju potrebe.

Podsjetila je kako je aktuelna pandemija koronavirusa vjernicima onemugućila da obavljaju sve ono što je običaj svakog ramazana.

- Pandemija koronavirusa nas je ovog puta sve primorala da se odreknemo pojedinih običaja, susreta, vjerskih obreda tokom praznika, koje inače obavljamo zajedno. Ali i u ovakvim vanrednim okolnostima, želim vam da nađete načine življenja svoje vjere i odanosti - poručila je Merkel.

Kazala je kako se muslimani koji žive u njenoj zemlji, kao i u cijelom svijetu, pripremaju da dočekaju mjesec ramazan pod uvjetima na koje nisu navikli.

- Upravo iz tog razloga, želim vam mirno, blagoslovljeno i zdravo razdoblje s vašima porodicama - poručila je Merkel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.