open-navfaktor-logo
search
Islamofobija
Antimuslimanska agenda: Švedska zabranjuje islamske škole
Uprkos tome što su mnoge islamske akademske institucije među najuspješnijim školama u Švedskoj, vlasti te zemlje nastavljaju ih zatvarati u pokušaju da se progura "antiislamska retorika" i "zaustavi privatizacija" u obrazovanju.
16.11.2022. u 17:44
get url
text

Bivša ministarka obrazovanja te nordijske zemlje Lena Axelsson Kjellblum rekla je ranije ove godine da je njena vlada predstavila nacrt zakona koji ima za cilj "zabranu osnivanja takozvanih nezavisnih vjerskih škola".

Prijedlog zakona u suštini sprječava širenje škola povećanjem broja učenika ili otvaranjem novih filijala od 2024. godine.

Dosad su na meti zakona bile samo islamske škole, što je izazvalo negodovanje muslimanskih organizacija, istraživača i škola, tvrdeći da takva odluka nije bila zasnovana na lošim akademskim rezultatima ili drugim nedostacima u nastavi, već je imala političke, antiislamske motive.

Mohamed Amin Kharraki, direktor muslimanske škole Framstegsskolan u štokholmskom predgrađu Ragsved, rekao je za Anadolu Agency da se oko 20 škola koje se klasifikuju kao islamske ili one koje su u vlasništvu muslimana zatvaraju, dok su tri preostale pokrenule tužbu.

U maju prošle godine, školski inspektorat Švedske objavio je da zatvara školu Framstegsskolan. Međutim, škola je dobila žalbu, a upravni sud je rekao da se odluka ne bi trebala primjenjivati ​​do presude.

Odluke donesene na osnovu "konspirativnih tvrdnji"

Odluka inspektorata da zatvori školu zasnovana je na izvještaju švedske domaće službe sigurnosti SAPO zasnovanom na "konspirativnim tvrdnjama" o grupi "Muslimansko bratstvo", tajnim programima i navodnim terorističkim etiketama koje su neke istraživače zapanjile.

- Da nisam imao istraživačku pozadinu koju imam, bojao bih se mraka. Plašio bih se u osnovi svih muslimanskih vođa u Švedskoj. Ovo dalje pokazuje da imamo društvenu klimu u kojoj su muslimani egzotizirani i sumnjivi. Sramota je da je SAPO, od svih vlasti, upao u tu jamu - citirao je švedski list Syre Emina Poljarevića, vanrednog profesora islamske teologije i filozofije na Univerzitetu u Uppsali.

Islamske predškolske ustanove također na nišanu

Predškolska ustanova Saimagarden u okrugu Akalla u Stockholmu, koju također vodi Framstegsskolan, trebala je biti zatvorena prošlog augusta zbog tvrdnji SAPO-a da su djeca u opasnosti od radikalizacije.

Sud je, međutim, odbacio te tvrdnje i dozvolio da predškolska ustanova ostane otvorena do pravosnažne presude.

Direktor škole Kharraki je istakao da SAPO u svom izvještaju nije spomenuo nikakve konkretne optužbe o bilo kojoj školi i da se umjesto toga pozivao samo na "tajne" izvore.

Istakao je da je veoma teško, kao optuženom, braniti se jer se ništa od navedenog zapravo nije dogodilo.

Kako je kazao, školski inspektorat nikada nije posjetio Framstegsskolan kako bi uočio navodnu radikalizaciju i odbio je da dovede u pitanje izvještaj SAPO-a.

Antimuslimanska agenda

Sead Busuladžić, član odbora političke partije Nyans i njen najviši zvaničnik u najjužnijem okrugu Skane, rekao je za Anadolu Agency da zatvaranje škola nije zbog obrazovanja, već zbog političke antimuslimanske klime.

On je istakao kako su desničarske stranke koje su trenutno na vlasti izričito rekle da nemaju ništa protiv hrišćanskih, jevrejskih ili drugih škola.

Političari koji, prema njegovim riječima, normalizuju islamofobiju i otežavaju život manjinama, samo su isticali probleme sa islamskim školama, kako bi se "zaustavila radikalizacija". Time, kako je kazao "utiču na opšte mišljenje i na to kako se gleda na muslimane".

Busuladžić je objasnio da su u početku ovu temu pokretali socijaldemokrati, jer su "protiv svih privatnih škola" i zalažu se da država treba da vodi sve obrazovne institucije.

Međutim, u praksi su samo islamske škole nosile najveći teret čak i socijaldemokratske politike, uprkos njihovom navodnom općem protivljenju privatnom obrazovanju.

Na prošlim izborima, umjesto da se fokusiraju na pitanja kao što su ekonomija i visoka nezaposlenost, političari su hranili antimuslimanska osjećanja, rekao je on, navodeći da je zatvaranje škola odraz toga.

Kada je švedska vlada prvi put predstavila zakon, tvrdilo se da će sve vjerske škole biti obuhvaćene odlukom. Međutim, u praksi to nije bio slučaj, jer nijedna druga vjerska škola nije zatvorena osim muslimanskih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.