open-navfaktor-logo
search
Dva smrtna slučaja
Apel direktorice Gerontološkog centra u Sarajevu: Naše zaražene korisnike potrebno je odmah izmjestiti u bolnice
Dva korisnika Gerontološkog centra Kantona Sarajevo preminula su od posljedica koronavirusa, potvrdila nam je direktorica Melisa Alibašić-Hadžić.
28.11.2020. u 19:21
get url
text

- Gospodin koji je umro imao je tri svoje hronične bolesti uz koronavirus. Prvi dan, naš ga je liječnik držao pod kontrolom, drugi dan je bio u lošijem stanju, i treći dan je izmješten u bolnicu. Preminuo je u bolnici. Gospođa koja je preminula, testitrana je kod nas. Imala je blagu temperaturu. Dan poslije je preminula, a nalaz nam je stigao dva dana nakon njene smrti – kazala je Alibašić–Hadžić.

Trenutno, ističe ona, u centru je zaraženo i u izolaciji osam korisnika, a šest uposlenika je u kućnoj izolaciji, s tim da je jedna uposlenica u bolnici jer ima težu kliničku sliku.

- Kao i u cijeloj državi, tako se i kod nas pojavio koronavirus. Nažalost, teško je da će ostati ijedna ustanova gdje se sada neće COVID pojaviti. Mi smo poduzeli najoštrije mjere, i dalje preduzimamo, ali je jako teško izbjeći da se uposlenici ne razbole i da to ne pređe na korisnike. Uz nove zaražene jako teško funkcionišemo. Fali nam osoblja, pokušavamo biti bolnica, a ne trebamo biti. Od samog početka epidemije govorim da naši korisnici koji su pozitivni trebaju biti izmješteni u bolnice. Molim da to ispoštuju, jer mi smo ustanova gdje ima 350 drugih ljudi. Naša izolacija je mala i mi njima ne možemo pružiti tu uslugu koju bolnica može. Imamo doktora, ali nije to to. Mi smo socijalna ustanova, ne zdravstvena – istakla je Alibašić–Hadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.