- Negativna politička retorika kojoj svjedočimo u posljednje vrijeme nanosi velike štete privredi i negativno utječe na životni standard građana. Nestabilna politička situacija u BiH ne samo da odbija nove investitore, nego uzrokuje povlačenje ili zaustavljanje započetih investicija. Značajan broj izvozno orjentisanih kompanija susreće se sa problemom potpunog otkazivanja postojećih ili nemogućnosti dobijanja novih narudžbi, a kao razlog strani partneri navode političku nestabilnost u BiH - navedeno je u zajedničkom saopćenju ova dva udruženja.

Poručili su da su direktno ugrožene privredne aktivnosti u zemlji, radna mjesta, ali i javni prihodi, zbog čega traže konkretne korake.

- Potrebno je što prije omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi se omogućilo donošenja odluka i zakona neophodnih za jačanje stabilnosti i poboljšanje poslovnog ambijenta. Također, pozivamo predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH da što prije započnu aktivnosti na donošenju ključnih reformskih zakona s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i jačanja ekonomije – podvukli su poslodavci.