open-navfaktor-logo
search
Protiv korupcije
APIK: Pronađene 92 nevjerodostojne diplome, dodijeljen status za osam zviždača
Povodom 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) poziva sve relevantne aktere u našoj zemlji da podrže ovu instituciju i da se aktivno uključe u borbu protiv korupcije u BiH.
08.12.2020. u 11:12
get url
text

U tom smislu, Agencija je pozvala Vijeće ministara BiH da usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije 2020-2024. godine i prateći akcioni plan, koje je Agencija, prije nekoliko mjeseci uputila na usvajanje.

- Ovaj dokument je od velikog značaja za suzbijanje korupcije u BiH na što su nedavno ukazali i strani dužnosnici u našoj zemlji. Stoga apelujem na Vijeće ministara BiH da što prije usvoji Strategiju za borbu protiv korupcije, kako bi institucije zadužene za njeno provođenje što prije mogle početi ispunjavati svoje antikorupcijske obaveze, ocijenio je u saopćenju za javnost direktor Agencije Hasim Šabotić.

Agencija je u aprilu ove godine, nakon što je proglašeno stanje prirodne nesreće u BiH, inicirala prema vladama na svim nivoima vlasti u BiH da u procese sistemskog odgovora na pandemiju COVID-19 uključe i tijela za sprečavanje korupcije na odgovarajućem nivou vlasti. 

Okvirni Akcioni plan za prevenciju korupcije za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 koji je sačinila Agencija sadrži sedam glavnih mjera za čiju realizaciju su zadužene institucije sa javnim ovlaštenjima na državnom nivou, nivou entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH uz direktnu koordinaciju sa Agencijom i tijelima za sprečavanje korupcije. Radi se o sljedećim mjerama:

- prevencija zloupotrebe finansijskih i materijalnih donacija međunarodnih i domaćih donatora;

- prevencija zloupotrebe u procesu zapošljavanja;

- prevencija zloupotrebe javnih nabavki;

- prevencija zloupotrebe poticaja i pomoći privrednim društvima, privatnim preduzećima i poljoprivrednim subjektima;

- prevencija zloupotrebe i kršenja temeljnih ljudskih prava i obaveza građana;

- usmjeravanje finansijskih sredstava iz budžeta na niže nivoe vlasti;

- koordinacija aktivnosti antikorupcijskih tijela.

Svaka od ovih mjera sadržava jasno definirane podmjere čiji je cilj preveniranje korupcije i sprečavanje zloupotreba za vrijeme trajanja pandemije COVID-19. Zaključno sa današnjim danom, usvojeno je deset akcionih planova i to na sljedećim nivoima: FBiH, Unsko-sanski Kanton (USK), Tuzlanski Kanton (TK), Srednjobosanski Kanton (SBK), Bosansko-podrinjski Kanton (BPK), Kanton Sarajevo (KS), Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK), Zeničko-dobojski kanton, Brčko distrikt BiH i Zapadnohercegovački kanton (ZHK).

Također, Agencija je zaprimila i informaciju RS-a u kojoj se navodi da se na nivou ovog entiteta primjenjuju mjere i aktivnosti iz postojeće Strategije za borbu protiv korupcije RS-a kojima se, uvažavajući inicijativu ove Agencije, može adekvatno odgovoriti na reduciranje eventualnih rizika od korupcije u vanrednim okolnostima. Agencija je kreirala i Akcioni plan za prevenciju korupcije institucija BiH za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 kojim se na državnom nivou realizira obaveza iz prethodno pomenutog Okvirnog plana.

U tom smislu, Agencija je do sada od 63 institucije sa nivoa BiH dobila informacije o provođenju antikorupijskih aktivnosti u doba pandemije. Također, Agencija je od početka rada institucije do ove godine obradila oko 700 prijava korupcije, te je veliki procenat njih uputili pravosudnim organima na postupanje.

Također, do sada je izvještaj o provedenoj reviziji diploma dostavio Antikorupcijski tim Vlade FBiH u kojem je navedeno da su pronađene 92 nevjerodostojne diplome u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač FBiH te privrednim društvima u većinskom vlasništvu FBiH. Ostala tijela za sprečavanje korupcije se nalaze u procesu provjere diploma čije rezultate Agencija očekuje u narednom periodu.

Agencija je dosad imala 27 zahtjeva za dodjelu statusa zviždača, od čega je osam odobrila, dok su ostali zahtjevi odbačeni većinom zbog neispunjavanja formalno-pravnih uslova. Agencija je, na koncu, izradila i novu Strategiju za borbu protiv korupcije za period 2020-2024. godina i prateći Akcioni plan i uputili ih Vijeću ministara BiH na usvajanje. Ova strategija oslanja se na prethodnu strategiju (2015-2019. godina) od koje se, nakon što bude usvojena, očekuje da poluči konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, saopćio je APIK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.