open-navfaktor-logo
search
Kakvog li je okusa 
Arheolozi iskopali sir star 2.600 godina iz drevne grobnice
U bogatom području Saqqare, egipatski arheolozi su u posljednjoj ekspediciji Ministarstva za turizam i antikvitete iskopali ostatke sira starog 2.600 godina iz drevne egipatskoj grobnici. 
23.09.2022. u 07:58
get url
text
Arheolozi u Egiptu

Ekspedicija je pronašla postavljene kalupe "Halloumija" unutar velikih posuda, koje datiraju iz 26. i 27. egipatske dinastije (664.-404. prije nove ere), navodi Ifl Science.

Dr. Mustafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća arheologije, koji je bio zadužen za ekspediciju, kaže da su stari Egipćani sir nazivali "Haram". Ovo se promijenilo u vrijeme Kopta u riječ "Haloum" odakle potječe naziv "Halloumi sir".

Ministarstvo turizma i antikviteta saopćilo je da nedavno otkriće sira nije jedini artefakti koje je ekspedicija otkrila, čija je misija počela 2018. Od tada su otkrili jedinstvenu grobnicu petog porodičnog svećenika 'Vahati', kao i sedam kamenih grobnica, te desetke statua mačaka, više od stotinu drvenih zapečaćenih kovčega... 

Možda je iznenađujuće, ali ovo nije najstariji pronađeni sir do danas, piše Unilad.

Najstariji sir na svijetu

Sir pronađen 2018. (FOTO: University of Catania i Cairo University)

Arheolozi su 2018. pronašli 'učvršćenu bjelkastu masu' u Ptahmesovoj grobnici.

- Analizirani materijal je vjerovatno najstariji arheološki čvrsti ostatak sira ikada pronađen do danas - rekao je dr Enriko Greko sa Univerziteta u Kataniji, koji je radio sa kolegama na Univerzitetu u Kairu u Egiptu na utvrđivanju njegovog identiteta.

- Znamo da je napravljen uglavnom od ovčijeg i kozjeg mlijeka, ali meni je zaista teško zamisliti specifičan okus - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.