open-navfaktor-logo
search
Lionel Scaloni
Arhitekta argentinskog uspjeha: Nepoželjni selektor skinuo 36-godišnje prokletstvo
Od Diega Armanda Maradone do Lionela Messija. Pehar svjetskog fudbalskog prvaka poslije 36 godina čekanja vratio se u Argentinu.
20.12.2022. u 19:16
get url
text

Dan povratka Gaučosa iz Dohe u Buenos Aires slavi se u Argentini kao nacionalni praznik. Nikakvo čudo za državu u kojoj je fudbal mnogim ljudima važniji i od religije.

Istina je da su sve oči uprte u Lea Messija, ali iza argentinske selekcije stoji čovjek koji će s vremenom za uspjeh Gaučosa imati sve više zasluga. Radi se o selektoru Lionelu Scaloniju.

Scaloni je bio najmlađi strateg na Mundijalu u Kataru. Kada je Maradona 1986. godine pred navijače ispred predsjedničke palate Casa Rosada u argentinskoj prijestolnici iznio pehar, aktuelni selektor Gaučosa imao je samo osam godina.

Selektor Argentine rođen je 1978. godine u gradiću Pujato u provinciji Santa Fe. Ima italijanske korijene. Fudbalsku karijeru počeo je 1995. godine u Newell's Old Boysima, gdje se zadržao godinu, a potom prelazi u Estudiantes, gdje je, također, igrao sezonu. Ovaj desni bočni fudbaler od 1998. godine je hljeb zarađivao u Evropi. Postao je član Deportivo La Corune, gdje je proveo većinu svoje karijere odigravši ukupno 200 utakmica u razdoblju od osam godina. Zbog narušenih odnosa s trenerom Joaquinom Caparrosom, 31. januara 2006. godine završio je na posudbi u West Hamu. Na kraju sezone se vratio u Španiju, ali ne u Deportivo, već u Racing Santander. Kraj karijere dočekao je u Italiji. Od 2007. do 2013. godine bio je član Lazija, s tim što je jednu sezonu boravio na posudbi u Mallorci. Kopačke o klin okačio je kao igrač Atalante 2015. godine.

Scaloni je bio član argentinske reprezentacije od 2003. do 2006. godine. Bio je dio argentinskog tima na Mundijalu 2006. godine u Njemačkoj, prvom koji je odigrao i Leo Messi.

Krajem 2016. godine Scaloni je uplovio u trenerske vode kada se pridružio sunarodnjaku Jorgeu Sampaoliju na klupi Seville. Sredinom 2017. godine Sampaoli je postao selektor Argentine, a Scaloni je ponovo bio njegov saradnik. Poslije neuspjeha Argentine na Mundijalu u Rusiji, Sampaoli je morao otići s klupe, a Scaloni je s Pablom Aimarom dobio povjerenje do kraja godine. U novembru 2018. Scaloni je potvrđen kao selektor Argentine, uprkos glasnom negodovanju cjelokupne fudbalske javnosti, čak i proslavljenog Diega Armanda Maradone.

VEZANI TEKST - Messi u Kataru konačno osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao

Na prvom velikom takmičenju Copa America 2019. Argentina je zauzela treće mjesto. Dvije godine poslije pod Scalonijevom komandom Gaučosi su nakon 28 godina čekanja postali prvaci Južne Amerike savladavši u finalu Brazil rezultatom 1:0. Argentinski selektor je krajem 2021. godine nominiran za najboljeg FIFA-inog trenera, ali nije ušao u uži krug.

Argentinci su do novog trofeja sa Scalonijem došli 1. juna ove ove godine. Osvojili su Finalissimu, trofej za koji se bore prvak Južne Amerike i prvak Evrope. Argentina je na Wembleyju razbila Italiju rezultatom 3:0. Bila je to sjajna uvertira pred Mundijal u Kataru, ali Gaučosi nisu došli u Dohu kao izraziti favoriti, kao što je bio slučaj na nekim ranijim svjetskim prvenstvima.

- Kada govorimo o kandidatima za titulu, uvijek pričamo o istim selekcijama. Mislim da su Brazil, Francuska i Engleska malo iznad ostalih - diplomatski je poručio Lionel Messi uoči početka takmičenja u Kataru.

Niko nije mogao ni sanjati da će Argentina postati prvak nakon uvodnog poraza od Saudijske Arabije na startu grupne faze. Okarakterisano je to kao jedna od najvećih senzacija u historiji svjetskih prvenstava.

Argentina se poslije toga u potpunosti fokusirala na teren, savladala Maksiko i Poljsku za prvu poziciju u grupi, a onda u osmini finala i Australiju za plasman među osam najboljih.

U četvrtfinalu je Argentina nakon penala eliminirala Nizozemsku, a potom je u polufinalu deklasirala Hrvatsku. U finalu su Argentina i Francuska odigrali utakmicu za pamćenje, a pehar je završio u rukama Gaučosa nakon raspucavanja penala. Tako je Lionel Messi iz petog pokušaja svoju kolekciju upotpunio jedinim peharom koji mu je nedostajao, a Lionel Scaloni je iz selektorskog prvjenca na Mundijalu sa Gaučosa skinuo 36-godišnje prokletstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.