open-navfaktor-logo
search
Završeni izbori
Arif Alvi je novi predsjednik Pakistana
Mandat aktuelnog pakistanskog predsjednika Memoona Hussaina ističe 9. septembra, kada će tu funkciju preuzeti 69-godišnji Alvi
05.09.2018. u 11:41
get url
text

Vrhovna izborna komisija Pakistana (ECP) saopćila je da je Arif Alvi pobijedio na jučerašnjim indirektnim izborima u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da je Alvi, kandidat vladajuće partije Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), osvojio 352 od ukupno 660 važećih glasova i izabran za 13. predsjednika države.

Njegov protukandidat Aitzaz Ahsan iz najjače opozicione Narodne partije Pakistana osvojio je 124, a zajednički kandidat drugih opozicionih partija Maulana Fazlu Rehman dobio je 184 glasa.

Predsjednika Pakistana na indirektnim izborima biraju zastupnici zastupnici oba doma parlamenta, Senata i Nacionalne skupštine, kao i zastupnici četiri regionalne skupštine. Mandat aktuelnog pakistanskog predsjednika Memoona Hussaina ističe 9. septembra, kada će tu funkciju preuzeti 69-godišnji Alvi.

U pobjedničkom govoru Alvi se zahvalio svim zastupnicima koji su glasali za njega.

- Uvjeravam naciju da sam sada predsjednik Pakistana, a ne jedne stranke. Radit ću naporno za boljitak naše nacije - poručio je Alvi.

Sa mandatom od pet godina predsjednik Pakistana je simbol federacije, šef države i vrhovni komandant oružanih snaga, ali vlada po preporukama premijera.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.