- Javnosti je poznato da u posljednjih godinu dana neustavno Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade drugi put nastoji nametnuti Zakon o visokom obrazovanju kojim nastoji stvoriti uvjeti da loši privatni fakulteti preuzmu mjesto Univerziteta u Sarajevu.

Stanje obrazovanja u koje su sarajevski univerzitet doveli NIP, SDP i Naša stranka zajedno sa njihovim nesposobnim kadrovima dovodi u opasnost ne samo Kanton Sarajevo, nego i državu Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je UNSA centralna bosanskohercegovačka obrazovna institucija.

Nažalost, od istih nismo ni očekivali da posvete pažnju UNSA, kada su njihovi istaknuti kadrovi završili visoke škole na Sokocu, ili neki drugi ipak u rekordnom vremenu sticali diplome bez i da se pojave na fakultetu.

Asocijacija mladih SDA Kantona Sarajevo poziva vladajuće strukture i njihove kadrove u rukovodstvu Univerziteta u Sarajevu da prestanu zloupotrebljavati obrazovanje u funkciji ostvarivanja političkih ciljeva, te da konačno počnu da se bave temeljima društva-obrazovanjem - ističe se u saopćenju.