Smjena premijera Gougha Whitlama bila je jedan od najkontroverznijih poteza u australskoj političkoj historiji i izazvala je debatu oko uloge Britanije i monarhije u njenim unutrašnjim pitanjima.

Takozvana Pisma iz palate – koja pokrivaju period mandata generalnog guvernera Johna Kerra – objavio je Nacionalni arhiv Australije (NAA), prenosi dpa.

U pismu upućenom kraljičinom privatnom sekretaru, Kerr je priznao da je poduzeo jednostranu akciju.

-  Trebao bih reći kako sam odlučio da poduzmem taj korak ne obavještavajući palatu unaprijed, i moj je stav bio da Njena visost ne bi to trebala znati unaprijed, iako je moja dužnost bila da joj to odmah javim – izjavio je Kerr odmah nakon smjene premijera.

U ranijim je pismima Kerr, međutim, raspravljao s palatom da li ima ustavne ovlasti da smjeni premijera.

Odluka o objavi pisama uslijedila je nakon četverogodišnje zakonske bitke historičarke Jenny Hocking iz Canberre da dobije pristup dokumentima.

U maju je viši sud u Australiji presudio da je u nacionalnim interesu da se pisma objave u javnosti, uprkos protivljenju australske vlade, Buckinghamske palate i NAA.

Australija je monarhija s britanskom kraljicom kao šefom države.

Generalni guverner kraljičin je zastupnik u Australiji i obavlja izvjesne aktivnosti, među kojima su sazivanje izbora i potpisivanje akata u parlamentu u njeno ime.

Interes za taj slučaj snažan je u Australiji. Website NAA je nakratko prekinuo s radom zbog "gušćeg nego obično" prometa na njemu nakon današnje objave, koji uključuje više od 200 pisama s attachmentima koja ukupno iznose više od 1.200 stranica.