Vakcinisati se moraju svi stariji od 14 godina, izuzev nekoliko kategorija. To su trudnice, osobe koje su u posljednjih šest mjeseci preboljele omikron i osobe sa zdravstvenim problemima zbog kojih se ne smiju vakcinisati. To moraju dokazati potvrdom.

Rodilje, tinejdžeri i preboljeli imaju rok do kraja sljedećeg mjeseca nakon rođenja djeteta, 14. rođendana, ili proteka 180 dana od preboljele korone, da prime prvu dozu.

Zakonodavac propisuje kako su obvezne tri doze. Obveza za primanje prve doze kreće od 1. februara. Drugo vakcinisanje treba obaviti najranije 14 i najkasnije 42 dana nakon prvog vakcinisanja, a treće treba obaviti najranije 120 i najkasnije 270 dana nakon druge doze.

Priznate vakcine su Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Svi stariji od 14 godina s prebivalištem u Austriji koji dosad nisu cijepljeni 15. veljače dobit će pismo od ministra, a potom i svaka tri mjeseca. U pismu će biti pozvani da nadoknade zaostatke do sljedećeg roka za vakcinisanje.

Prvi rok za vakcinisanje nakon kojeg kreću kazne je 15. marta.

Kazna za one koji se neće vakcinisati, uprkos obvezi, u skraćenom postupku iznosi do 600 eura. Oni koji ne plate kaznu koja seže do 600 eura riskiraju istu takvu kaznu svaka tri mjeseca pa mogu očekivati i do 2.400 eura kazne u jednoj godini.

Oni koji odbiju se vakcinisati nakon što dobiju "podsjećanje" za vakcinaciju, u redovnom postupku riskiraju kaznu i do 3.600 eura.