- Federalnog ministra unutrašnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mjere na državnom, bilateralnom i evropskom nivou kako bi se 2021. i u narednim godinama spriječilo ultranacionalističko-fašističku komemoraciju u Bleiburgu, odnosno Pliberku, na austrijskoj teritoriji, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, Evropske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe - stoji u tekstu rezolucije, koja je upućena parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove.

Rezolucija je, inače, izglasana glasovima svih stranaka zastupljenih u Donjem domu austrijskog parlamenta – Nacionalnom vijeću – osim desničarsko-populističke Slobodarske stranke (FPÖ). Za izglasani tekst ruke su digli zastupnici socijaldemokratskog SPÖ-a, narodnjačko-konzervativnog ÖVP-a i liberalne stranke NEOS.

Glasnogovornica Zelenih za pitanja nacionalnih zajednica, Olga Voglauer, podsjetila je da se Zeleni već godinama zalažu za zabranu komemoracije.

- Imamo historijsku odgovornost prema žrtvama nacionalsocijalizma i ustaškog režima. To znači da trebamo djelovati. Želimo zajednički postići zabranu ustaškog skupa na austrijskoj državnoj teritoriji. Nadležne službe u budućnosti ne bi više trebale gledati na stranu - istakla je Voglauer, objavio je portalnovosti.com.