open-navfaktor-logo
search
CIK BiH
Bakalar očekuje skoro potpisivanje ugovora za štampanje glasačkih listića
Nakon što je Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine odbacio žalbu na izbor kompanije koja će štampati glasačke listiće za ovogodišnje lokalne izbore zatraženo je mišljenje od Pravobranilaštva na Okvirni ugovor između Centralne izborne komisije (CIK) i odabranog ponuđača.
13.08.2020. u 12:02
get url
text

VEZANI TEKST - Unioninvestplastika ipak će štampati glasačke listiće za izbore 

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio predsjednik CIK-a Željko Bakalar, od Pravobranilaštva se očekuje odgovor do kraja ove sedmice nakon čega bi se moglo krenuti u proceduru zaključivanja ugovora između CIK-a i firme Unioninvestplastika iz Sarajeva koja je dobila taj posao.

Ured je u najkraćem roku riješio žalbu grupe ponuđača koju su izjavili na odluku ugovornog tijela CIK-a o izboru najpovoljnijeg ponuđača u postupku nabavke usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića i odbacio je, jer je izjavljena od neovlaštenog podnositelja. Podnosilac žalbe bila je grupa ponuđača i to Atlantik iz Banje Luke, te kompanije Igepa bh i Farma prom iz Sarajeva, ali punomoćnik nije imao punomoć svih ponuđača iz grupe.

Prema okvirnom sporazumu, posao štampanja glasačkih listića, vrijedan 805.528 KM s porezom na dodanu vrijednost (PDV) dodijeljen je firmi Unioninvestplastika Sarajevo. Po zaključenju ugovora uslijedio bi proces nabavke papira, ističe Bakalar, a nakon okončanja te procedure krenut će se u proces štampanja glasačkih listića i to svih glasačkih listića uključujući i listiće za izbore u Mostaru.

Štampanje u etapama

- Štampanje listića odvija se u etapama. Prvo se štampaju listići za slanje poštom biračima izvan Bosne i Hercegovine što bi se trebalo dogoditi krajem septembra i prvo bi se trebali slati u prekookeanske zemlje, a potom i u ostale zemlje - kazao je Bakalar.

Nakon što su otklonjene prepreke, ističe Bakalar, cjelokupan posao trebao bi biti završen na vrijeme. Predsjednik CIK-a Željko Bakalar osvrnuo se i na pitanje skladišta u koje nije moguće staviti izborni materijal ako se ono ne isprazni, a to nije učinjeno jer je Tužilaštvo BiH naložilo da se materijal od Općih izbora 2018. godine čuva zbog istraga.

CIK ima odobrenje od Arhiva BiH od februara kada su u pitanju redovne procedure uništavanja glasačkih listića s prethodnih izbora čiji je rok čuvanja godinu dana od izbora.

- To znači da su se oni mogli početi uništavati 2019. godine. Budući da su neka tužilaštva izjavila da su ti materijali predmet istraga poslali smo dopise svim tužilaštvima da vidimo koji je  materijal predmet istrage kako ne bismo uništavali tu građu - kazao je Bakalar.

Međutim, dodaje, od Tužilaštva BiH nisu dobili detaljan odgovor šta treba sačuvati nego su dopisom zamolili CIK da čuvaju sve. Predsjednik CIK-a naglašava kako to nije moguće uraditi jer u tom slučaju CIK neće imati operativno skladište budući da je u pitanju više od sto tona materijala.

- Stoga smo donijeli odluku o izabranom dobavljaču koji će raditi uništavanje glasačkih listića i još čekamo odgovor o tome šta je potrebno sačuvati od materijala. Slali smo dopise nekoliko puta Tužilaštvu BiH - istaknuo je.

Kako zaštititi birače

Od nekih kantonalnih tužilaštava CIK je dobio odgovore i građu koja može biti predmet istraga su sačuvali te neće je uništavati, a ukoliko dobiju odgovor i od Državnog tužilaštva sačuvat će i ono za šta oni kažu da je predmet istraga. Predsjednik CIK-a smatra da bi ovogodišnji lokalni izbori trebali biti održani kako je i planirano 15. novembra u cijeloj BiH i 20. decembra u Mostaru, ukoliko se ne dogode neke nepredviđene situacije u vezi s pandemijom koronavirusa (Covid-19).

Kaže da u CIK-u razmišljaju i o tome kako provesti izbore bez opasnosti po zdravlje ljudi, te su doneseni određeni normativni akti, a u saradnji sa institucijama BiH pokušava se naći način kako zaštiti birače i izbornu administraciju u vrijeme predizborne kampanje, tokom i nakon izbora i brojanja glasova.

- Uputili smo Ministarstvu sigurnosti i Koordinacijskom tijelu zahtjev za dopunu zahtjeva BiH za međunarodnu pomoć u smislu doniranja određene zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava - kaže predsjednik CIK-a.

Kako je najavio, apelirat će na sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH da pokušaju naći sredstva i način da se oprema nabavi da bi se zaštitilo zdravlje ljudi kako poslije izbora ne bi bilo još više problema kada je u pitanju širenje virusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.