open-navfaktor-logo
search
Šef klinike na KCUS-u
Baljić: Ukoliko se svi potrudimo, do kraja aprila bismo mogli imati silaznu putanju novooboljelih
Šef Klinike za infektvne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Rusmir Baljić u današnjem obraćanju javnosti je kazao da je do ovog trenutka u FBiH testirano ukupno 480 osoba, od toga kod 52 osobe je potvrđen koronavirus. Najviše oboljelih je u HNK, njih 24. 
25.03.2020. u 18:04
get url
text
Rusmir Baljić
Rusmir Baljić

- U ZDK osam oboljelih, USK šest, BPK, Zapadnohercegovačkom tri, u Posavskom jedan, u SBK jedan, dok TK i Kanton 10 nemaju registrirane slučajeve. Nažalost, imali smo tri smrtna slučaja... U Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Ono što bih želio istaći jeste da smo mi u Bosni i Hercegovini definitivno jedna od zemalja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja ove infekcije koja se ne može liječiti nikakvim lijekovima. Ono što je bitno jeste da se pridržavate uputa Kriznog štaba i da smanjite kontakte - rekao je Baljić i dodao: 

-Ukoliko se budemo pridržavali svih uputa Kriznog štaba kao i ovlaštenih osoba, a to je da ne izlazimo, da prekinemo infekciju, onda za otprilike nekih dvije do tri sedmice možemo biti u situaciji da kažemo da imamo smirivanje situacije. Trebamo biti realni i reći da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice, kao što je to bio slučaj i u svim zemljama. Ukoliko svi zajedno budemo učestvovali u ovome ja se nadam da ćemo sredinom ili krajem aprila biti u onoj situaciji kada imamo silaznu putanju novooboljelih i da ćemo ići ka rješavanju ovih problema. Sve zemlje su uspjele na taj način. Mi ih slijedimo. Sve one su kretale s restriktivnim mjerama. Mi smo krenuli na vrijeme, čak krajem januara i siguran sam da ćemo zajednički uspjeti dobiti i ovu bitku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.