Jedna od firmi, koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila, je Baugroup d.o.o. iz Ljubljane, koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.

- Razgovarano je sa radnicima iz BiH. Svi su istakli da su zadovoljni kako platom, tako i statusom i odnosom poslodavca prema njima – navode iz Agencije.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić rekao je da je od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom, u toj državi putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, zaposleno 30.000 naših radnika.

- Neki od njih su, kao što je ovdje slučaj, privremeno angažirani na radu u SR Njemačkoj. Naša je obaveza da povremeno provjerimo uvjete rada naših državljana. Zahvaljujući firmi, koju smo danas posjetili, imali smo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem naših državljana i vidimo kako primjena Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Jako smo zadovoljni viđenim, posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima - kazao je.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetit će, tokom ove sedmice, druge firme u kojima radi veći broj naših građana.

Poseban akcent će biti na, kako se navodi,  provjeri uvjeta pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

- Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori sa radnicima, dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na taj način preventivno djelujemo,  sprečavamo  slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena, pa ćemo i nastaviti s tom praksom - rekao je direktor Bandić.