Spuštanjem cvijeća u Vrbas sa mosta u banjalučkom Gornjem Šeheru danas je odata pošta civilnim žrtvama rata bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost uz poruke "Ne ponovilo se" i "Gradimo mir zajedno", javlja Anadolu Agency (AA). 

Tradicionalno, ovo je prvi od događaja u okviru manifestacije susreti Banjalučana "Vezeni most", koja se održava po 16. put. Pored mosta u okviru ove manifestacije organizovan je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali pjesnici koji su recitovali svoje stihove kao i hor "Safikada". 

Atif Turčinhodžić, inicijator ovog dešavanja, rekao je da je njegova inicijativa zaživjela uz pomoći članica hora Safikada i mnogih Banjalučana, a da je potrebno nastaviti ovu tradiciju i gajiti sjećanje na sve civilne žrtve rata. 

-Jedina moja molba je da se ipak nađe mlađih i omladine da preuzmu ovo od nas i da to dalje živi - rekao je Turčinhodžić.

Hazim Maglajlić, jedan od organizatora susreta Banjalučana kaže već 16 godina pokušavaju da suživot koji imaju u Banjaluci, da učine bližim, snošljivijim, sa manje tenzija i uzajamni animoziteta. 

-Sve naše poruke u ovoj manifestaciji idu ka tome. Imamo problema sa finansijama i teško je to organizovati ako Grad ne daje malo veću podršku - kazao je on i dodao da je u početku Grad Banjaluka za ovu manifestaciju izdvajao 18 puta više novca nego danas, odnosno da je sve manje razumijevanja. 

Rekao je da se kao i prethodnih godina u okviru ove manifestacije i ove godine održava 18 različitih manifestacija, kulturnih, sportskih, rekreativnih, kako bi se Banjalučani upoznavali i prepoznavali na ulici. 

-Godine su prošle iza nas, a mi Banjalučani smo stvarno rasuti po cijelom svijetu kao maslačci, ima nas svukuda, a najmanje u Banjaluci, svih vjera i nacija - kazao je on. 

Prema njegovim riječima ove godine neće biti održana tradicionalna tribina "Dijalog za budućnost", jer u dosadašnjim tribinama nisu učestvovali ljudi kompetentni da nešto obećaju, saslušaju i urade. 

-Svi bi željeli da dijaspora nešto doprinese, da mladi dođu, da se investitori pojave, međutim dijaspora voli Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina više ne živi u Banjaluci, to je činjenica i fakat - rekao je on. 

U okviru manifestacije "Vezeni most 2019" koja završava 16. jula organizovan je niz kulturnih i sportskih događaja. Međunarodni centar za izgradnju povjerenja "Vezeni most" organizovao je izložbu banjalučkih slikara, a svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 21 čas, kada će biti održan svečani "Concert&Recital". 

U sljedećim danima organizovano je i polaganje cvijeća na Spomen - ploču u dvorištu rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, te muzičko-poetsko veče "Klupa na kraju aleje". Kada je u pitanju sportski i rekreativni dio programa planirani su turniri malom fudbalu i šahu, kao i rafting i dajak karavani.

Za kraj manifestacije, u utorak planirano je tradicionalno veče sevdaha "Vezeni most", kao i otvaranje izložbe slika "Stara Bosna -3".