open-navfaktor-logo
search
Turska
Bašakšehir slavi prvu titulu prvaka: Višća starter u 32 od 33 šampionska meča
Ekipa turskog superligaša Medipol Bašakšehira proslavila je sinoć osvojenu prvu titulu prvaka Turske, a među najzaslužnijima za sjajnu sezonu je Edin Višća, fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).
20.07.2020. u 13:04
get url
text

VEZANI TEKST - Kraj dominacije velikana: Višća sa Bašakšehirom prvak Turske!

Bašakšehir je sinoć u pretposljednjem kolu Super lige Turske ugostio i savladao ekipu Hes Kablo Kayserispora, koju sa klupe vodi Robert Prosinečki, a minimalnih 1:0 na kraju meča je bilo dovoljno da tim čiji dres nosi Višća postane šesti klub u historiji koji je osvajao titulu prvaka u Turskoj.

U 60 godina postojanja Super lige Turske, do sinoć osvojiti titulu prvaka zemlje za rukom je pošlo samo pet klubova, i to Bešiktašu, Fenerbahčeu, Galatasarayu, Trabzonsporu i Bursasporu.

Bašakšehir će igrati i finale turskog Super kupa protiv pobjednika Ziraat Kupa Turske, u čijem finalu će se sastati Trabzonspor i Alanyasopar. Osim toga, Bašakšehir nastavlja nizati uspjehe i u UEFA Evropa ligi, gdje je već zauzeo mjesto među 16 najboljih ekipa.

Istanbul Bašakšehir je mlad klub u odnosu na brojne turske klubove s tradicijom dužom od 100 godina. Osnovan je 1990. godine, a njegov osnivač je tadašnji gradonačelnik Istanbula Nurettin Sozen, odnosno Grad Istanbul.

Abdullah Avci se smatra najvažnijim imenom u Bašakšehiru jer je tim kao trener vodio praktično sve do 2019. godine, kada je preuzeo Bešiktaš, uz izuzeće od 2011. do 2013, kada je bio selektor reprezentacije Turske. Pored Avcija, Edin Višća je jedan od najzaslužnijih za uspjehe koje je taj istanbulski tim ostvario u proteklih nekoliko godina.

Bašakšehir je u odigrane 33 ligaške utakmice ove sezone postigao 63 gola, a Višća i Demba Ba su najbolji strijelci tima sa po 12 golova, a gol manje je postigao Enzo Crivelli.

Višća je i ove sezone bio jedan od najstandardnijih igrača Bašakšehira i bio starter na 32 od 33 odigrane utakmice, po čemu je standardniji ove sezone od njega bio samo turski reprezentativni golman Okan Buruk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.