open-navfaktor-logo
search
Nakon krim-obrade
Batko predat Tužilaštvu, očekuje se hapšenje direktora "Otvorene mreže"
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Almira Čehajića Batka, koji je uhapšen jučer zbog sumnje da je počinio krivična djela pranje novca i zloupotreba službenog položaja.
21.10.2020. u 09:19
get url
text

- Osumnjičeni će biti zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit ce o daljim mjerama. Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti osumnjičenog da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka. Pod istragom je još jedna osoba, koja je trenutno nedostupna organima gonjenja - kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, danas ili u narednim danima trebao bi biti uhapšen i Čehajićev poslovni saradnik Davor Gaj, koji se trenutno nalazi u Turskoj. 

On je odgovorna osoba u firmi City Otvorena mreža d.o.o. u sklopu koje je djelovala emisija "Udri muški" koju je vodio Čehajić.

Sumnja se da je počinjenjem krivičnih djela ostvarena nezakonita imovinska korist veća od 600.000 maraka, a da je "Otvorena mreža" oštećena za više od 50.000 KM. 

Čehajiću se na teret stavljaju malverzacije vezane za prikupljanje novca koji je trebao biti za liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u inostranstvu.

Pripadnici SIPA-e jučer su u sklopu akcije "Network" obavili pretrese na četiri lokacije.

U pitanju su stanovi osumnjičenih, ali i prostorije "Otvorene mreže", odakle je izuzeta određena poslovna dokumentacija, te drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.