open-navfaktor-logo
search
"Prenos nadležnosti"
Bećirović se obratio ambasadorima da im predoči činjenice: Ne ponavljajte grešku iz 1990-ih...
Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima u BiH povodom antidejtonskog i antiustavnog pokretanja prenosa nadležnosti s države BiH na bh. entitet RS, ocjenjujući pri tom lažnom tezu Milorada Dodika da je veliki dio nadležnosti bh. entiteta RS prenesen silom na državni nivo Bosne i Hercegovine.
12.12.2021. u 11:39
get url
text

Svoje javno obraćanje uputio je visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu, šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu, ambasadoru Velike Britanije Matthewu Fieldu, ambasadorici Njemačke Margaret Uebber, te ambasadorici Francuske Christine Toudic.

U pismu im je želio "predočiti pravne i druge činjenice o pitanju prenosa nadležnosti unutar države Bosne i Hercegovine".

VEZANI TEKST - Ahatović analizira zaključke NSRS-a: Rusi prizivaju otvoreni konflikt u Bosni i Hercegovini

Bećirović ja naveo da nijedna nadležnost na nivo države BiH nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu s procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Za sve nadležnosti države BiH glasali su zastupnici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica - napomenuo je Bećirović.

Kada je riječ o preddejtonskom prenosu nadležnosti, Bećirović je napisao da su većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete usljed višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure.

- Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine... - naveo je Bećirović. 

Nadalje je istakao da ove pravne činjenice, detaljno opisane pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija, jasno dokazuju da je jedino otimanje nadležnosti bilo ono koje je silom provedeno u međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Blaga reakcija međunarodnih predstavnika u BiH na odluke Banje Luke

- To su neoborive činjenice, a ne Dodikova zamjena teza. Zato vas, gospodo ambasadori, javno pozivam da i vi informirate relevantne međunarodne faktore o ovim faktima - piše Bećirović.

U pismu je skrenuo pažnju na argumente koji idu u prilog "povratka silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike BiH".

- Povratkom na snagu nadležnosti Republike BiH osiguralo bi se, između ostalog, da naša država postane istinska demokratska, pravna, evropska, socijalna, sekularna i građanska država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, etničke, vjerske i spolne jednakosti, društvene pravde. Povratak nadležnosti Republike BiH omogućio bi pravnu i efikasnu zaštitu ljudskih prava, uključujući povratak svih izbjeglih i raseljenih lica u mjesta iz kojih potiču, kao i efikasnu i funkcionalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast - naveo je Bećirović.

Dodao je da je i legalno i legitimno pravo bh. građana da u narednom periodu zatraže povratak "silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike BiH".

Od međunarodnih dužnosnika je zatražio da informiraju međunarodnu javnost da "bosanskohercegovačka država, prema članu I/1, 1. rečenica, Ustava BiH, nije nova tvorevina sa aspekta međunarodnog prava. Ona je, kao država, nastavila postojanje međunarodnopravnog subjekta Republike Bosne i Hercegovine".

Također, napisao je Bećirović, u slučaju jednostranog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, država Bosna i Hercegovina se neminovno vraća na prethodni legalni ustavni poredak Republike BiH. S druge strane, manji bh. entitet RS ne može nikako opstati izvan okvira države BiH. Njegova alternativa je da postane ilegalna i odmetnuta paratvorevina.

- Skupština Republike Bosne i Hercegovine prihvatila je Dejtonski mirovni sporazum samo pod uslovom da on bude na dosljedan način implementiran; u suprotnom, Ustav BiH treba proglasiti nevažećim i osigurati opstanak Republike Bosne i Hercegovine pod međunarodno priznatim imenom i statusom. 

Sadašnji Ustav BiH ima niz ozbiljnih elemenata koji govore u prilog teze da je nastao pod prijetnjom upotrebe sile (član 52. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora) i uz kršenje ius cogensa (član 53. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora). Imajući to u vidu, apsolutno je neprihvatljivo da Dodik i njegova organizirana antidejtonska grupa ponovo prijete silom i provode pravno nasilje.

VEZANI TEKST - Dodik kategoričan: Nema odustajanja, Vladu ćemo smijeniti ako ne sprovede zaključke

Evropska komisija za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija) je, na zahtjev upućen od strane Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 2005. godine, egzaktno utvrdila, da državni nivo nije u stanju da djelotvorno osigura poštivanje obaveza zemlje u odnosu na Vijeće Evrope i međunarodnu zajednicu uopće - napisao je Bećirović.

Naveo je da je u toku otvoreni napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

- Imena i prezimena osoba uključenih u teško krivično djelo rušenja ustavnog poretka BiH su poznata. Pomozite državi BiH da se u svakom pogledu osposobi za efikasnu odbranu jer je to njeno neotuđivo pravo u skladu s domaćim i međunarodnim pravom. Nemojte ponavljati grešku iz 1990-ih godina kada je politika nemoralnog izjednačavanja dželata i žrtava ohrabrila protagoniste genocidne politike - poručuje u pismu Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.