Utorak, 19.10.2021.
FOTO: Anadolija

Berba nara počinje u zoru, završava kad je kamion pun

Izvoz nara u Turskoj u periodu januar - septembar ove godine, povećan je za 19 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi blizu 69 miliona dolara.

Pažnju u proizvodnji nara posebno privlači distrikt Selcuk, u turskoj provinciji Izmir. U distriktu godišnje bude uzgojeno oko 9.000 tona nara, a oko 70 posto bude izvezeno.

Berba nara počinje s pojavom prvih zraka sunca, a završava, kako je uvriježen termin među radnicima, "kad je kamion pun".

Podaci Unije izvoznika egejske regije pokazuju kako je izvoz nara u Turskoj u 2020. godini iznosio rekordnih 126 miliona dolara.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz je veći za 19 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 68,96 miliona dolara. Nara je najviše izvezeno u Irak (20 miliona dolara), a slijede Rusija (17,2 miliona dolara) i Njemačka (6,4 miliona dolara).

Član upravnog odbora Unije izvoznika sezonskog voća i povrća u egejskoj regiji Hayrettin Ucak kazao je kako je izvoz nara ove sezone počeo brzo.

Podsjetio je kako je sezona počela u augustu.

- Izvoz je i u periodu august - septembar povećan s 4,8 miliona dolara na 6,2 miliona dolara. Nastavkom berbe i kako se bude približavalo zimi, to će biti dodatno ubrzano. Pošto se nar može skladištiti, sezonu je moguće i produžiti - rekao je Ucak.

Prošle godine cilj je bio 125 miliona dolara, što je i ostvareno. Štaviše, oboren je rekord.

- Velika je zasluga naših proizvođača i izvoznika. Ove godine je rod manji u odnosu na prošlu godinu, ali je kvalitet mnogo bolji. Ove godine je cilj 140 miliona dolara. Nadam se da ćemo i ostvariti. Nadamo se izvozu na nova tržišta i lakšem ostvarenju tog cilja - rekao je Ucak.

Suleyman Ozler, iz distrikta Selcuk, 16 godina se bavi uzgojem nara. U razgovoru za AA kazao je kako je došlo do određenog pada roda u odnosu na prošlu godinu, ali da su zadovoljni otkupnom cijenom.

Mnogi poljoprivrednici na tom području orijentisali su se na proizvodnju nara.

- Proizvođači zarađuju pa je i proizvodnja nara nastavljena. Nar izrazito crvene boje koji biva uzgojen na ovom području, većinom ide u izvoz. Ovakve boje, ovakvog kvaliteta nema ni u jednoj drugoj regiji - smatra Ozler.

Ozden Tortu nar proizvodi na površini od oko 200 duluma. Ističe kako su zadovoljni otkupnim cijenama ove godine iako je rod manji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh