open-navfaktor-logo
search
333 miliona eura
Bevanda konačno popustio: Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o raspodjeli novca MMF-a
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, saznaje Faktor, na današnjoj sjednici usvojilo Odluku o raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
02.06.2020. u 15:31
get url
text
get url
text

Za razliku od ranijih prijedloga odluke, koje je dostavljao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ova Odluka nije sadržavala formulaciju prema kojoj je Vijeće ministara BiH direktno utvrđivalo način raspodjele novca između Federacije BiH i njenih kantona, što je protivno Ustavu BiH i zakonima.

Upravo zbog suprotnosti sa ustavnim odredbama su ministri u Vijeću ministara BiH iz reda bošnjačkog naroda ranije glasali protiv odluka koje je predlagao Bevanda.

Nakon što je HDZ-ov ministar konačno popustio, te korigirao ranije iracionalne zahtjeve, Odluka je usvojena, te će se 333 miliona eura koji se trenutno nalaze na računu Centralne banke BiH dijeliti na način da će entitetu RS pripasti 37,5 posto, Distriktu Brčko jedan posto, a FBiH 61,5 posto, te da će se novac koji pripada FBiH podijeliti na način da 50 posto ostaje na federlanom nivou, a 50 posto se dijeli kantonima. U danas usvojenoj Odluci je navedena formulacija prema kojoj se 61,5 posto ukupnog iznosa uplaćuje "FBiH sa njenih deset kantona".



Dio novca koji pripada kantonima, oko 200 miliona KM, će se, u skladu sa odlukom Parlamenta FBiH, dijeliti u skladu sa brojem stanovnika u kantonima po posljednjem Popisu stanovništva, s tim što je za tri najmanja kantona predviđen poseban koeficijent.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.