open-navfaktor-logo
search
Recep Tayyip Erdogan
Bez digitalne sigurnosti nema stvarne slobode
Na Festivalu TEKNOFEST Erdogan poručio kako Turska proizvodi 65 posto potreba odbrambene industrije
22.09.2018. u 15:33
get url
text
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, prilikom posjete istanbulskom TEKNOFEST-u, poručio je kako je njegova zemlja danas u stanju da proizvede 65 posto ukupnih potreba u oblasi odbrambene industrije, javlja Anadolu Agency.

Erdogan je danas u posjetio Festival vazduhoplovstva, svemirskog programa i tehnologije TEKNOFEST, koji je prije dva dana u Istanbulu po prvi put otvorio svoja vrata posjetiocima. Erdogan se tom prilikom obratio brojnim posjetiocima.

Govoreći o značaju tehnološkog razvoja, Erdogan je ukazao i na značaj digitalne sigurnoti u današnjem svijetu.

- Ako nemate digitalnu sigurnost, koliko god poduzimali fizičke mjere ne možete u pravom smislu ostvariti slobodu - istakao je Erdogan, te dodao:

- Dok god u oblasti tehnologije budemo samo korisnici, ni na kom planu ne možemo zagarantovati našu slobodu.

Erodgan je također kazao kako je "Turska danas dosegla nivo da je u stanju proizvesti 65 posto od ukupnih potreba u oblasti odbrambene industrije".

- U današnjem svijetu, glavni uvjet za nezavisnost u punom smislu jeste da zemlja dostigne nivo da dizajnira, proizvodi i izvozi u oblasti tehnologije - rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao kako Turska pokreće mobilizaciju povratka turskih naučnika iz cijelog svijeta, koje je ovom prilikom pozvao da se vrate u domovinu i uključe u tehnološke korake koje pokreće ova zemlja.

Nakon obraćanja dodijeljena su i priznanja najuspješnijima na takmičenjima koja su održana o okviru prvog TEKNOFEST-a, a nagrade je uručio Erdogan.

Organizatori TEKNOFEST-a, čiji je globalni medijski partner AA, su fondacija Tehnološki tim Turske (T3) i Grad Istanbul. Festival se održava na trećem istanbulskom aerodromu.

U okviru festivala održano je niz tehnoloških prezentacija i takmičenja u ukupno 12 kategorija, a u partnerstvu turskih kompanija Aselsan, Baykar, BMC, IGA, ISBAK, Roketsan, TAI, TUBITAK i Turksat.

Kroz takmičenja istovremeno su prezentovani tehnološki proizvodi kao što su bespilotne letjelice, bespilotna kopnena vozila koja imaju podršku bespilotnih letjelica, bespilotni podvodni sistemi, rakete, satelitska kao i dostignuća iz oblasti robotike.

Istanbul TEKNOFEST se zatvara u ponedjeljak 24. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.