open-navfaktor-logo
search
Zajednički štand
Bh. automobilska industrija prvi put na sajmu u Stuttgartu
Ovogodišnji sajam se održava na površini većoj od 50.000 kvadratnih metara, s više od 900 izlagača iz više od 90 zemalja svijeta
23.05.2019. u 12:48
get url
text

Bh. automobilska industrija prvi put je predstavljena na sajmu "Global Automotive Components and Suppliers Expo 2019" u Stuttgartu koji traje do 23. maja, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu "Stuttgart Automotive Week 2019", kao jedna od pet tematskih sajamskih cjelina od 21. maja održava se "Global Automotive Components and Suppliers Expo 2019".

Privredna komora Federacije BiH, u saradnji s USAID WHAM projektom, obezbijedila je nastup pet kompanija iz automobilskog sektora BiH, te ovom prilikom kompanije izlagači imaju priliku da se pokažu u najboljem svijetlu i predstave asortiman njihovih proizvoda i usluga. Pored toga, ovaj sajam predstavlja izuzetnu priliku za bosanskohercegovačke kompanije da ojačaju postojeće i ostvare nove poslovne kontakte.

Na zajedničkom štandu, kompanije iz Bosne i Hercegovine imaju priliku da predstave svoje najnovije proizvode i dostignuća, kao i da prezentuju najnovije tehnike i tehnologije koje koriste prilikom izrade i obrade automobilskih dijelova i komponenti.

Kompanije koje su se predstavile na prestižnom sajmu "Global Automotive Components and Suppliers 2019" ove godine su "Pobjeda d.d. Tešanj", "MDG International" Vogošća, "Plamingo" d.o.o. Gračanica, "SurTec Eurosjaj" d.o.o. Konjic i "Cromex" d.o.o. Prijedor.

Ovogodišnji sajam se održava na površini od preko 50.000 kvadratnih metara, s više od 900 izlagača iz više od 90 zemalja svijeta.

Pored brojnih posjeta, vrlo bitno je naglasiti posjetu predstavnika Daimler AG prvog dana sajma zajedničkom štandu BiH. Tom prilikom se razgovaralo o planovima Daimler AG za budućnost kao i trenutnim trendovima, te na koji način kompanije iz Bosne i Hercegovine mogu postati dobavljačima Daimler AG-a.

Drugog dana sajma, zajednički štand je posjetio i generalni konzul Bosne i Hercegovine u Stuttgartu Began Muhić te predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, direktor Gordan Milinić i šef odjela za promociju i ulaganje Nina Pobrić. Tokom razgovora, potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić je generalnog konzula upoznao s trendovima i potencijalima automobilske industrije Bosne i Hercegovine koji je tom prilikom izrazio zainteresiranost, te svoje kapacitete stavio na raspolaganje za ostvarivanje što bolje povezanosti i saradnje između auto kompanija dvije zemlje.

Na sajmu se može vidjeti budućnost automobilske industrije i brzina promjena koje se dešavaju u ovoj grani industrije.

Upravo to nalaže bosanskohercegovačkoj automobilskoj industriji da prati trendove i nastavi aktivno prisustvo na svjetskim smotrama proizvođača dijelova i komponenti automobila koje pokazuju pravac razvoja automobilske industrije, saopćeno je iz Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.