open-navfaktor-logo
search
Prvi u Sarajevu
Bh. bolid na prestižnom internacionalnom takmičenju inžinjera
Iz velike strasti prema motosportu i automobilima, tim studenata Mašinskog fakulteta u Sarajevu nazvan "Arger Racing Formula Student Team" izrađuje bosanskohercegovački bolid kojim se žele takmičiti na internacionalnim takmičenjima Formula Student u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Austriji.
07.11.2021. u 16:07
get url
text

Šesnaest studenata više od godinu dana radi na projektu, a cilj im je voziti bh. bolid na stazama svih kontinenata gdje se voze prestižne utrke Formule 1.

Tim lider "Arger Racing Formula Student Tima" Emir Bakunić u razgovoru za Fenu kaže da je projekt počeo praktičnim radom nakon čega se pojavila želja za postizanjem većeg cilja, prije svega za takmičenjem i motosportom.

- Svi članovi na projektu su počeli raditi iz ljubavi prema automobilima. Poslije su nam se pridružile kolege iz proizvodnih djelatnosti i elektrotehnike. Iz želja za praktičnim radom i dokazivanjem, došli smo do tima koji sad imamo - izjavio je Bakunić.

Do sada je završena šasija bolida i čitav proces modeliranja, a za finalni proizvod su potrebna dodatna sredstva jer trenutno finasijska i druga sredstva dobivaju isključivo od bh. kompanija.

- Podršku dobijamo u vidu sponzorstva. Većinom se oslanjamo na materijale i robu. Ponekad dobijemo i novčana sredstva. Većinu dijelova možemo napraviti i izraditi u BiH, ali najskuplji su oni koje moramo uvesti i za to nam je potreban novac - kaže Bakunić.

Takmičenje ima za cilj edukaciju i razvoj kroz projektiranje i izradu trkačkog vozila. Najvažnija takmičenja se održavaju u Velikoj Britaniji na Silverstounu, u Njemačkoj na Hokenhajmu i Austriji na Špilbergu, a ocjenjuju se dizajn, razvoj i performanse vozila.

- Bolid smo planirali završiti ove godine kako bismo se sljedeće takmičili na internacionalnim takmičenjima Formula Student. Na tim takmičenjima učestvuju najbolji iz svijeta motosporta i autoindustrije - ispričao je Bakunić.

Prije svega, to su šefovi timova F1, WRC i Rellyja. To je prilika da na tržištu pokažu šta studenti iz BiH mogu napraviti, a Bakunić naglašava i da je ovo prvi formula student bolid koji se pravi u Sarajevu, odnosno na Univerzitetu u Sarajevu.

S obzirom na to da je riječ o sarajevskim studentima, na njihovom logotipu je autohtona bosanska divokoza koja živi na obroncima planina glavnoga grada.

- Naš logo je inspiriran time što svaki drugi tim formule student ima određenu životinju koja predstavlja njihovu državu ili regiju odakle dolaze. Istraživali smo i došli do ideje da to bude divokoza jer, zapravo,  na obroncima planina oko Sarajeva živi endemska podvrsta divokoze koja je ugrožena. Divokoza pokazuje moć, odvažnost i drskost te simbolizira naš timski duh - zaključio je student Mašinskog fakulteta u Sarajevu u razgovoru za Fenu.

U timu za izradu bolida su studenti s tri sarajevska fakulteta, a najviše ih je s Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta, kao i s Internacionalnog Burch univerziteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.