open-navfaktor-logo
search
Evakuisani iz Italije
Bh. građani koji su avionom doputovali iz Rima stigli u Studentski dom na Bjelavama
Bosanskohercegovački građani, koji su večeras avionom sletjeli u Sarajevo iz Rima, prevezeni su u Studentski dom u naselju Bjelave, koji će narednih dana služiti kao karantin.
27.03.2020. u 20:36
get url
text

U avionu iz Rima, koji je večeras sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nalazilo se 47 bosanskohercegovačkih građana, potvrdila je za AA portparolka Granične policije Franka Vican.

 - Izvršene su provjere. Iako je Graničnoj policiji najavljeno da će ih biti 51, njih četvero je odustalo od leta - pojasnila je Vican.

Putnici ovog aviona trebalo bi da budu smješteni u karatnin koji je za njih unaprijed pripremljen, a to je jedan dio kompleksa Studentskog doma na Bjelavama. Tamo se trenutno nalaze i pripadnici sigurnosnih snaga. Nakon odluke Vijeća ministara BiH, aviokompanija FlyBosnia u BiH je vratila državljane BiH koje je pandemija koronavirusa zatekla u Italiji.

{$galerijaFotografija}

Dio bh. državljana koji su večeras sletjeli na aerodrom u Sarajevu biti prebačen u Banju Luku, te smješten u studentski centar u tom gradu, njih 25. Na Bjelavama će biti smješteno njih 22, uključujući i četvero iz Brčkog koji neće biti transportovani u taj grad. Svi će morati ostati u izolaciji 28 dana. 

Nakon slijetanja aviona putnici su podvrgnuti zdrvstveno-epidemiološkom tretmanu, a i kompletan prtljak je prošao dezinfekcijski tretman. Niko od njih, prema onome što se moglo konstatovati na aerodromu, trenutno nema bilo kakve zdravstvene probleme potvrdio je za Faktor Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove. 

Kako je Faktoru rečeno, kabinsko osoblje aviona kojim su doputovali bh. državljani morat će u izolaciju.

Osim Ministarstva vanjskih poslova BiH, Federalne inspekcije i Granične policije, u ovom sigurnosno-epidemiološkom zadatku, učestovali su i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Ministarstvo zdravstva FBIh, MUP Kantona Sarajevo, Ispekcija RS-a, MUP RS-a, Federalna uprava civilne zaštite, Krizni štab Kantona Sarajevo, epidemiolozi te drugi. 

- Radilo se zaista o vrlo složenom zadatku i zato je bio uključen veliki broj institucija. Sve je prošlo bez ikakvih problema - kaže Ajdinović.

 

Putnici iz Rima 27.03.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.