open-navfaktor-logo
search
Međunarodno takmičenje
Bh. robotički tim u Ženevi predstavlja projekt za suzbijanje i rano otkrivanje šumskih požara
Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko mostarskog CERIT-a (Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju) i ove godine predstavlja našu državu na događaju "First Global Challenge 2022".
10.10.2022. u 08:26
get url
text

Bh. tim čine Hana Juklo, Nizama Šuta, Danis Mušić, Sanjin Brajević i Lejla Nuhić, zajedno s njihovim mentorima MSc. Anesom Hadžiomerovićem, IT ing. Denijem Ajanićem i IT studentom Arminom Đidelijom, najavili su iz CERIT-a.

Ovo međunarodno robotičko natjecanje održava se u Ženevi od 13. do 16. oktobra i za cilj imaju jačanje svijesti o važnosti STEM (znauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) vještina, stavljajući naglasak na njihovo učenje i praktično primjenjivanje, pogotovo kod mladih ljudi.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je "Carbon Capture" (skladištenje ugljika) i bavi se problemom konstantno rastućeg nivoa CO2 koji zadržava toplinu u atmosferi, te tako doprinosi globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama.

Ovogodišnji zadatak, za razliku od prošle godine, podrazumijeva sastavljanje samo jednog robota koji će se u sastavu s još dva nasumično izabrana tima drugih država, u izboru od njih 180, takmičiti protiv druge alijanse na terenu izvršavajući različite zadatke.

Svaki meč je zapravo simulacija globalnog saveza od šest nacionalnih timova koji zajedno rade na hvatanju i skladištenju ugljika, demonstrirajući zajednički napor potreban za zaštitu naše zajedničke atmosfere. Zatim se države dijele u regionalne saveze od tri tima kako bi se fokusirali na lokalne napore za usporavanje klimatskih promjena.

Drugi dio takmičenja "Carbon Countermeasures" usmjeren je na suzbijanja emisija ugljikovog dioksida, gdje svaka država radi na zasebnom projektu u određenom području. Tim Bosne i Hercegovine je, predstavivši svoj projekt s tematikom suzbijanja i ranog otkrivanja šumskih požara u prvoj fazi, prošao u finale zajedno sa ostalih devet timova te ih očekuje prezentacija pred panelom sudija, kao i snimanje CNN-ovog dokumentarnog filma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.