open-navfaktor-logo
search
Najveći donator u BiH
BH Telecom donirao dva miliona KM udruženjima u BiH
Kompanija BH Telecom je danas održala press konferenciju pod nazivom "dva miliona razloga za dobre priče" povodom dodjele donacija za 2022. godinu. Kao i prethodnih godina, BH Telecom će i ove godine donirati značajna sredstva udruženjima koja su učestvovala na javnom konkursu i to čak dva miliona KM.
20.02.2023. u 12:51
get url
text

Ukupno je 293 dobitnika donacija, među kojima je 97 osnovnih škola, 59 srednjih škola, 112 udruženja, 18 kuhinja i sedam sportskih klubova. Dodatno je, zbog prirodne katastrofe izazvane potresima u Turskoj i Siriji, kompanija BH Telecom donirala 150.000 KM Udruženju Pomozi.ba za pomoć stradalima u potresima.

Na press konferenciji su uručene plakete najvećim pojedinačnim dobitnicima donacija i to Udruženju Pomozi.ba, Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, JU Muzej Alija Izetbegović iz Sarajeva, Općini Bužim, Udruzi roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara, Udruzi djece sa Down sindromom iz Mostara, Asocijaciji Mostovi prijateljstva BiH iz Zenice, Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, Rijasetu Islamske zajednice BiH, Muftijstvu Sarajevskom, MDD Merhametu Kupres, Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, Teniskom klubu Mostar, HŠK Zrinjski Mostar i Udruženju građana žrtava rata '92-'95 -"16 April " – Ahmići.

{$galerijaFotografija}

Kako je istakao Mugdim Mandžuka, v. d. predsjednika Nadzornog odbora BH Telecoma, po Javnom oglasu za dodjelu donacija je zaprimljeno ukupno 448 prijava.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, je na današnjoj press konferenciji rekao da je BH Telecom najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini koji kontinuirano pomaže brojnim udruženjima i organizacijama.

- Kao vodeći telekom operater, kompanija BH Telecoma nastoji doprinijeti bh. društvu i zajednici kroz aktivnosti kao što su donacije. U posljednjih 14 godina smo donirali više od 20 miliona KM različitim organizacijama, pri tome vodeći računa i o vandrednim dešavanjima koja su zahtijevala brzu reakciju i našu pomoć. Tako smo i ove godine, pored donacija udruženjima koja su u čestvovala na javnom konkursu, određeni novčani iznos vandredno izdvojili i za pomoć stradalima u potresima u Turskoj i Siriji, svjesni razmjera prirodne katastrofe i neophodnih sredstava za pomoć i oporavak ugroženih - izjavio je Sedin Kahriman.

Posebnu zahvalu Kahriman je uputio Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i premijeru Fadilu Novaliću.

Ove godine, a zbog velikih potresa koji su pogodili područja Turske i Sirije, kompanija BH Telecom je donirala 150.000 KM Udruženju Pomozi.ba za pomoć stanovnicima ugroženih područja.

Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba, na press konferenciji izjavio je da je Udruženje od pokretanja akcije dobilo veliki broj donacija od mnogobrojnih bh. kompanija, ali da je donacija BH Telecoma daleko najveća.

- Do sada je Udruženje Pomozi.ba prikupilo oko 2,5 miliona KM uplaćenih za pomoć ljudima pogođenim zemljotresom, uključujući i ovu donaciju od BH Telecoma. Od toga je 700.000 KM od poziva, od čega je 300.000 KM upućeno od korisnika BH Telecoma. Donacija će biti usmjerena na nabavku mobilnih kućica za smještaj ljudi i trenutno smo u pregovorima sa više kompanija u Turskoj koje proizvode te kućice, te ćemo potpisati ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem u skorije vrijeme - naveo je Karalić. 

Kako je dodao, pomoć je prvenstveno išla u Tursku, jedan manji dio je otišao u Siriju, a u pripremi su za slanje materijalne pomoći i za Siriju pored novčane koju već šalju.

Na press konferenciji se obratio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, i izjavio kako ne postoji jasnija veza između onoga što građani BiH plaćaju kao uslugu i direktne podrške društveno korisnim projektima kao što je to slučaj u BH Telecomu.

- Kroz ovu saradnju smo shvatili koliko je bitno da imamo dobru saradnju sa biznis sektorom, i koliko moramo vratiti i proširiti svijest o tome šta znači biti odgovoran biznis i podržavati projekte na kakvim radi Memorijalni centar. Ovo nije samo podrška sjećanju i istraživanju. Ovo je podrška uključivanju mladih ljudi, podrška razvoju kapaciteta, ovo je pokretač lokalne zajednice. Vratili smo ljude, uključili zajednicu - rekao je Emir Suljagić.

Izdvajajući jedan posto od ostvarene dobiti, BH Telecom je do sada donirao ukupan iznos od 21.340.093 KM različitim neprofitnim organizacijama, a u svrhu realizacije brojnih projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, socijalne pomoći i humanitarnih aktivnosti, što ga čini najvećim donatorom u BiH.

BH telecom, press konferencija, 20.02.2023
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.