open-navfaktor-logo
search
Đonlagić predložio
Bh. zastupnici odbili glasati o imenovanju člana CIK-a
Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pozvao je danas Dom da imenuje jednog člana Centralne izborne komisije (CIK) iz reda Hrvata budući da za manje od 48 sati istječe mandat sadašnjem članu CIK-a.
30.03.2021. u 14:04
get url
text

Đonlagić je zatražio da imenovanje i stupanje na funkciju novog člana CIK-a bude jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Doma, upozoravajući da za manje od 48 sati ta važna bh. institucija neće moći djelovati u punom sastavu i kapacitetu.

Taj prijedlog Đonlagića nije prihvaćen te ovo neće biti jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice. Za prijedlog je glasalo deset zastupnika, 16 ih je bilo protiv, dok je 11 bilo suzdržanih.

Podsjetio je na odredbe Izbornog zakona BiH kojim je precizirano da nadležna parlamentarna komisija za provođenje konkursne procedure imenovanja članova CIK-a treba 30 dana prije isteka mandata dostaviti listu uspješnih kandidata Zastupničkom domu na potvrđivanje.

Kaže da se Zastupnički dom PSBiH danas nalazi u identičnoj situaciji u kakvoj je bio prije godinu dana kad nadležna komisija nije dostavila listu Domu na vrijeme i ovom slučaju je, dodaje, rok od 30 dana itekako prošao.

- Jednom članu CIK-a mandat ističe za manje od 48 sati, a lista uspješnih kandidata još nije pred zastupnicima Zastupničkog doma te je više nego jasno da nije ispoštovan rok od 30 dana prije isteka mandata - podvukao je Đonlagić.

Napominje da shodno tome Zastupnički dom ima zakonsku osnovu da sam direktno izabere člana CIK-a iz reda Hrvata u ovom konkretnom slučaju i to ne samo da postupi po tome nego ima i obavezu da sve članove CIK-a "vrati" u zakonske okvire imenovanja jer ta institucija neće biti u punom kapacitetu niti sastavu djelovanja.

- Veliku odgovornost snosi ta imenovana komisija koja je negdje u postupku, a Zastupnički dom ima obavezu da u skladu s Izbornim zakonom postupi i CIK-u omogući da u punom sastavu i kapacitetu obavlja svoje zakonske poslove - zaključio je Đonlagić.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) prije izjašnjavanja je pojasnila da Đonlagić nije dostavio prijedlog odluke o razrješenju sadašnjeg člana niti odluku o imenovanju novog člana CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.