- Danas smo trebali slaviti pedesetu godišnjicu presude Roe protiv Wadea, sudske odluke koja je desetljećima garantiala pravo na abortus na cijelom teritoriju SAD-a - napisao je demokratski predsjednik u objavi na Twitteru.

On potom dodaje, "umjesto toga, republikanski MAGA lideri (pristaše programa bivšeg predsjednika Donalda Trumpa "Učinimo Ameriku ponovo velikom" ili "Make America Great Again") zaratili su protiv prava žena da same odlučuju o svom zdravlju".

- Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena - poručio je predsjednik, koji nema velike ovlasti u vezi s tim pitanjem.

Najviši američki sud u junu prošle godine je ukinuo tu presudu ocijenivši da Ustav ne garantira pravo na namjerni prekid trudnoće.

Tako je Vrhovni sud, u koji je Donald Trump imenovao konzervativne suce, omogućio dvadesetak država u kojima su republikanci na vlasti da zabrane ili znatno ograniče pristup prekidu trudnoće.

Biden je u tvitovima u nedjelju istakao da se "o pravu žena na izbor ne može pregovarati" i pozvao Kongres da donese zakon koji će biti u skladu s presudom Roe protiv Wadea.

Ipak, 80-godišnji demokrata teško može uspjeti u tome jer je Predstavnički dom Kongresa nedavno prešao u ruke konzervativaca.

Predsjednik je od juna 2022. godine donio tek nekoliko izvršnih uredbi ograničenog dometa.

Planirano je da potpredsjednica Kamala Harris u nedjelju u govoru povodom 50. godišnjice presude Roe protiv Wadea najavi niz novih zakonskih mjera.

Ovaj put Bijela kuća želi zaštititi pristup tabletama na bazi mifepristona (RU 486) za prekid trudnoće u prvim sedmicama.