Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden će ovog mjeseca otputovati u Poljsku, godinu dana nakon što je počeo napad Rusije na Ukrajinu, objavila je Bijela kuća, jer namjerava održati koaliciju koja podržava obranu Ukrajine.

Posjeta, zakazana za 20.-22. februara, dolazi u trenutku kada ankete u Sjedinjenim Državama i inostranstvu ukazuju na slabljenje podrške za održavanje vojne i ekonomske pomoći Ukrajini u dugom ratu vrijedne deset milijardi dolara. Osim toga, republikanci koji su nedavno preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom izrazili su skepticizam - ili otvoreno protivljenje - nastavku financiranja.

Vjeruje se da Rusija, u međuvremenu, planira obnovljenu ofanzivu u vezi s godišnjicom, te je posljednjih sedmica pojačala svoje dalekosežne udare na vojnu i civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je da će se Biden sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i čelnicima takozvane Bukureštanske devetke, koje predstavljaju NATO saveznice u istočnoj Europi, kako bi razgovarali o "nepokolebljivoj podršci" Alijansi.

Dodala je da će Bajden održati govor o tome kako će SAD "stajati uz narod Ukrajine koliko god bude potrebno".

Ostalo je nejasno hoće li Biden pokušati posjetiti Ukrajinu kao što su to učinili mnogi drugi zapadni čelnici i članovi američkog Kongresa.

Jean-Pierre je izjavio da će administracija "stajati uz narod Ukrajine koliko god bude potrebno".