open-navfaktor-logo
search
Kritikovala SAD zbog BiH
Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a: Novinarsku karijeru počela tokom opsade Sarajeva
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će Samanthu Power za čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
13.01.2021. u 16:04
get url
text

Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim nacijama (UN) te bivša savjetnica Baracka Obame za ljudska prava.

Iz Bidenovog tima su saopćili da je Power diplomata koja se ranije tokom karijere suočila sa značajnim izazovima i krizama te koja će uspješno sarađivati ​​s američkim partnerima i okupiti međunarodnu zajednicu, suočenu s velikim izazovima.

- Kao čelnica USAID-a, sarađivat će ​​s našim partnerima na suzbijanju pandemije COVID-19, podizanju ranjivih zajednica, borbi za vrijednost svakog čovjeka i unapređivanju američkih ideala i interesa širom svijeta - navodi se u saopćenju.

Samantha Power je bivša novinarka i borac za ljudska prava, a dužnost stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u obnašala je u periodu 2013-2017. Novinarsku karijeru je počela tokom opsade Sarajeva.

Power je svjetskoj javnosti poznata i po knjizi iz 2003. godine "Problem iz pakla", za koju je dobila Pulitzerovu nagradu, u kojoj se osuđuju Sjedinjene Američke Države što nisu spriječile kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Ruandi i drugim dijelovima svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.