open-navfaktor-logo
search
Prvi put licem u lice
Biden i Putin na historijskom samitu u Ženevi
U Ženevi u Švicarskoj počeo je dugo najavljivani samit između američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog lidera Vladimira Putina.
16.06.2021. u 16:49
get url
text

Ovo je njihov prvi sastanak licem u lice otkako je Biden stupio na dužnost ovog januara.

Putin je avionom stigao iz Moskve sat vremena prije zakazanog početka razgovora koji se održavaju u vili iz 18. stoljeća u jeku tenzija između dviju svjetskih sila.

Ispred vile ih je dočekao švicarski predsjednik Guy Parmelin koji im je poželio "plodonosan dijalog" tokom samita za koji mnogi smatraju da je "historijski".

Dvojica lidera, koji su stigli u prisustvu svojih ministara vanjskih poslova, vjerovatno neće imati zajednički ručak ili održati zajedničku konferenciju za medije nakon razgovora u švicarskom gradu.

Neposredno prije početka razgovora, Biden i Putin kratko su razgovarali pred ekipom novinara i kamermana.

- Gospodine predsjedniče, želio bih vam se zahvaliti na vašoj inicijativi da se sastanemo - rekao je Putin Bidenu.

- Znam da ste imali dugo putovanje, naporno ste radili - dodao je.

- Ipak, u rusko-američkim odnosima ima mnogo pitanja o kojima treba razgovarati na najvišem nivou. Nadam se da će naš sastanak biti produktivan.

Biden je kazao da je "uvijek bolje sastati se licem u lice".

Mjere sigurnosti su na visokom nivou u drugom po veličini gradu u Švicarskoj u kojem se nalazi i sjedište Ujedinjenih naroda, zajedno s nekoliko agencija UN-a poput Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske trgovinske organizacije.

Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na pitanja poput kontrole naoružanja, kibernetičke sigurnosti, zabrinutosti SAD-a zbog ruskog tretmana političkih oponenata i uplitanja u izbore, te na situaciju u Ukrajini, gdje se snage koje podržava Rusija bore na istoku zemlje.

Švicarski mediji su posvetili veliku pažnju ovom samitu, a "Le Temps", na francuskom jeziku, navodi da je ovo "dan kada su oči čitavog svijeta uprte u Ženevu."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.