open-navfaktor-logo
search
Iznenadna posjeta
Biden najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 500 miliona dolara
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji boravi u iznenadnoj posjeti Kijevu, najavio je isporuku ključne vojne opreme za Ukrajinu, rečeno je u saopćenju objavljenom na web stranici Bijele kuće.
20.02.2023. u 12:12
get url
text

VEZANI TEKST - Biden stigao u iznenadnu posjetu Kijevu

Najavio je da će tokom susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim timom razgovarati o podršci Ukrajini u smislu nove isporuke ključne opreme, uključujući topničku municiju, protuoklopne sisteme i radare za zračni nadzor kako bi se ukrajinski narod zaštitio od zračnog bombardiranja.

On je tokom iznenadne posjete Kijevu u ponedjeljak, pojasnio da će Washington dati Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara.

Dodao je da će kasnije ove sedmice objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti rusku ratnu mašineriju, prenosi Ukrinform.

- Tokom prošle godine, Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine u vojnom, ekonomskom i humanitarnom smislu i ta će se podrška nastaviti - istaknuo je američki predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Telegramu da je Bidenov posjet "iznimno važan znak podrške za sve Ukrajince" i objavio fotografiju dvojice čelnika kako se rukuju, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.