open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Biden: NATO-ova kolektivna odbrana je sveta obaveza
Član Sjevernoatlantskog ugovora o kolektivnoj odbrani je sveta obaveza, izjavio je danas predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden.
14.06.2021. u 14:38
get url
text
get url
text

Američki predsjednik Biden je stigao u sjedište NATO-a u Briselu, gdje ga je uoči današnjeg samita dočekao generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

- NATO je sam po sebi krucijalno važan za interese SAD-a i da ga nema, morali bismo ga izmisliti - kazao je Biden u kratkoj izjavi po dolasku u sjedište NATO-a.

Biden je također poslao poruku odlučnosti za jačanje saradnje SAD-a i Evrope te je kazao da je SAD uz Evropu.

Bidenove izjave svjedoče o američkoj predanosti NATO-u i principu kolektivne odbrane koje je glasno osporavao njegov prethodnik Donald Trump.

Član 5 Sjevernoatlantskog ugovora je kamen temeljac tog vojnog saveza, koji pruža kolektivnu odbranu u slučaju napada na svakog člana organizacije.

Na kolektivnu odbranu članice su se pozvale samo jednom u historiji NATO-a, kada je SAD zatražio podršku od saveznika nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Lideri članica NATO-a danas će na samitu u sjedištu te organizacije razgovarati o odnosima s Rusijom i Kinom, kao i o programu NATO-a 2030 koji treba povećati otpornost organizacije i pripremiti je za nove izazove, uključujući klimatske promjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.