open-navfaktor-logo
search
Razgovarao sa Putinom
Biden prijeti Rusiji snažnim ekonomskim mjerama ako eskaliraju napadi na Ukrajinu
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden zaprijetio je da će odgovoriti snažnim ekonomskim mjerama u slučaju eskalacije ruske vojne agresije na Ukrajinu.
07.12.2021. u 21:19
get url
text

Američki i ruski lideri Joe Biden i Vladimir Putin održali su večeras dvosatni razgovor putem video poziva, a iz vašingtonske Bijele kuće saopćeno je da je se razgovor vodio o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

- Predsjednik Biden izrazio je duboku zabrinutost SAD-a i naših europskih saveznika zbog povećanja prisustva ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i jasno je stavio do znanja da će SAD i naši saveznici odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije - navodi se u saopćenju.

Biden je ponovio podršku koju SAD pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji.

- Dvojica predsjednika zadužili su svoje timove da prate situaciju, a SAD će to učiniti u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima - navode iz Bijele kuće.

Dvojica čelnika također su razgovarali o dijalogu između SAD-a i Rusije o strateškoj stabilnosti, kao i o zajedničkom radu na regionalnim pitanjima kao što je iransko nuklearno pitanje.

Putin je naveo da je pogrešno svaljivati odgovornost na Rusiju za trenutne tenzije i izrazio zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva, saopćeno je iz Kremlja, prenosi BBC.

Putin je od Bidena zatražio pravno obavezujuće garancije koje isključuju dalje širenje NATO alijanse na Istok, kao i garancije da se ofanzivni vojni sistemi neće postavljati u zemlje koje se graniče sa Rusijom.

Ruski predsjednik je, kako se navodi, konkretnim primjerima ilustrovao destruktivne poteze Kijeva, usmjerene na potpuno ignorisanje i kršenje dosadašnjih sporazuma i izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva protiv Donbasa, saopćio je Kremlj.

Ruska strana je potvrdila da je Biden u razgovoru upozorio na sankcije koje će SAD biti spremne da primijene u slučaju zaoštravanja na granici sa Ukrajinom. Putin je odgovorio rekavši da NATO čini opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju i da gradi vojni utjecaj u blizini granica Rusije.

Razgovor Bidena i Putina uslijedio je nakon nedavne vijesti da je Rusija poslala hiljade vojnika u pogranični pojas sa Ukrajinom.

Biden bi, shodno najavama iz Bijele kuće, uskoro trebao razgovarati s europskim saveznicima, odnosno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom u odlasku Angelom Merkel, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i britanskim premijerom Borisom Johnsonom. S njima je razgovarao i prije razgovora s Putinom.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.