Američki i ruski lideri Joe Biden i Vladimir Putin održali su večeras dvosatni razgovor putem video poziva, a iz vašingtonske Bijele kuće saopćeno je da je se razgovor vodio o nizu bilateralnih i regionalnih tema.

- Predsjednik Biden izrazio je duboku zabrinutost SAD-a i naših europskih saveznika zbog povećanja prisustva ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i jasno je stavio do znanja da će SAD i naši saveznici odgovoriti snažnim ekonomskim i drugim mjerama u slučaju vojne eskalacije - navodi se u saopćenju.

Biden je ponovio podršku koju SAD pruža suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te pozvao na deeskalaciju i povratak diplomatiji.

- Dvojica predsjednika zadužili su svoje timove da prate situaciju, a SAD će to učiniti u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima - navode iz Bijele kuće.

Dvojica čelnika također su razgovarali o dijalogu između SAD-a i Rusije o strateškoj stabilnosti, kao i o zajedničkom radu na regionalnim pitanjima kao što je iransko nuklearno pitanje.

Putin je naveo da je pogrešno svaljivati odgovornost na Rusiju za trenutne tenzije i izrazio zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva, saopćeno je iz Kremlja, prenosi BBC.

Putin je od Bidena zatražio pravno obavezujuće garancije koje isključuju dalje širenje NATO alijanse na Istok, kao i garancije da se ofanzivni vojni sistemi neće postavljati u zemlje koje se graniče sa Rusijom.

Ruski predsjednik je, kako se navodi, konkretnim primjerima ilustrovao destruktivne poteze Kijeva, usmjerene na potpuno ignorisanje i kršenje dosadašnjih sporazuma i izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva protiv Donbasa, saopćio je Kremlj.

Ruska strana je potvrdila da je Biden u razgovoru upozorio na sankcije koje će SAD biti spremne da primijene u slučaju zaoštravanja na granici sa Ukrajinom. Putin je odgovorio rekavši da NATO čini opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju i da gradi vojni utjecaj u blizini granica Rusije.

Razgovor Bidena i Putina uslijedio je nakon nedavne vijesti da je Rusija poslala hiljade vojnika u pogranični pojas sa Ukrajinom.

Biden bi, shodno najavama iz Bijele kuće, uskoro trebao razgovarati s europskim saveznicima, odnosno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom u odlasku Angelom Merkel, talijanskim premijerom Mariom Draghijem i britanskim premijerom Borisom Johnsonom. S njima je razgovarao i prije razgovora s Putinom.